algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Un tubercle a mida de les necessitats

El descobriment de l'ADN de la patata en propiciarà noves varietats

El descobriment, a càrrec d'un consorci de científics de tot el món, del codi genètic de la patata obre la porta, entre altres possibilitats, a la creació de noves varietats d'aquest tubercle més nutritives i resistents a les malalties. Els investigadors, agrupats en un consorci per seqüenciar el genoma de la patata, han determinat que aquesta planta, el tercer aliment bàsic més important després del blat i de l'arròs, té pel cap baix 39.000 gens, gairebé el doble dels de l'ésser humà.

La troballa de la composició de l'ADN d'aquesta espècie vegetal alimenta l'esperança que se'n conrin nous tipus amb propietats concretes perquè es pugui sembrar en zones necessitades de menjar, apunten els experts. Segons ells, la descodificació del codi de la patata no ha estat fàcil, atès que el genoma té quatre còpies de cada un dels dotze cromosomes -en contrast amb les dues còpies de l'ésser humà-, cada una de les quals pot presentar variacions notables en gens corresponents.

El director de la investigació britànica, Glenn Bryan, de l'Institut James Hutton d'Escòcia, afirma que "la seqüenciació d'aquest genoma és una passa molt important per comprendre la biologia de la planta" i en pot "accelerar la producció de noves varietats". Serà mitjançant la selecció de gens amb particulars característics que n'afectin el color, la textura i el gust.
Malgrat la importància d'aquest descobriment, que pot ajudar a solucionar els problemes de fam als països en vies de desenvolupament, els experts avisen que l'anàlisi de la seqüència genètica pot requerir diversos anys més. Actualment, en calen entre 10 i 12 per generar una nova varietat de patata, un marge que tal vegada es reduirà gràcies a un coneixement més profund dels gens.

L'estudi

Per dur a terme l'estudi, els experts s'han dividit en àrees de treball. En el cas peruà, la tasca ha estat seqüenciar trossos de genoma, cercar els gens de resistència i elaborar un control de qualitat dels resultats, entre altres funcions. La investigació ha servit per determinar que 408 dels gairebé 39.000 gens del tubercle són gens de resistència a malalties. Els científics ja fan feina a partir d'aquesta troballa per crear-ne noves varietats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris