cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
11°

Chávez retorna pel bicentenari

El president veneçolà torna al país un mes i dues operacions després. No requereix ser ingressat en un hospital per continuar amb la recuperació

128450

Hugo Chávez, celebrà ahir la tornada al seu país.

Govern veneçolà, Reuters

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, va tornar ahir a Caracas, gairebé un mes després de viatjar al Brasil en una gira per la regió que havia d'acabar en uns dies i que es va allargar per un abscés pèlvic i un càncer que l'obligaren a passar dues vegades pel quiròfan a l'Havana. De matinada i amb part del seu gabinet a la pista de l'aeroport Maiquetía (Caracas), Chávez va tornar al seu país després de setmanes de conjectures, vídeos, texts a Twitter i un missatge a la nació dijous passat en què va anunciar que pateix càncer i que li va ser extret un tumor.
El missatge del president va posar fi a les conjectures sobre la seva salut després que dia 10 fos operat d'un abscés pèlvic a Cuba i no se n'oferissin més detalls, la qual cosa va donar peu a les versions de malalties més variades que el Govern veneçolà no va aconseguir aclarir.

El canal de televisió estatal Venezolana de Televisión (VTV) mostrà imatges del mandatari quan sortia de l'Havana, on l'acomiadà el president cubà, Raúl Castro, i del moment de la seva rebuda a l'aeroport veneçolà.
El president va comentar a l'esmentat canal, per via telefònica, que la seva tornada és com "l'inici del retorn", i subratllà que ha de seguir "estrictes revisions mèdiques", com també d'horari, medicació i rehabilitació.
"No crec que pugui acompanyar-los en els actes oficials de demà (avui per al lector), però seré aquí", va dir, en al·lusió als esdeveniments convocats per celebrar el bicentenari de la independència de Veneçuela.

El president també va recórrer a la xarxa social Twitter per anunciar als seus seguidors internautes que ja és a Caracas. "Aquí som, doncs, a casa i molt feliç!! Bon dia, la meva Veneçuela estimada! Bon dia, poble estimat! Gràcies, Déu meu! És l'inici del retorn!", va escriure Chávez en el seu compte. El president no requerirà ser ingressat en cap hospital per continuar la recuperació i quedarà a la seva residència del palau de Miraflores, a la capital. Hores després que Chávez arribàs a Veneçuela, el vicepresident, Elías Jaua, l'informà de la situació del país. Chávez està "de bon ànim, té molt d'entusiasme i moltes ganes de prosseguir la batalla de la seva plena recuperació", va declarar Jaua a VTV. El retorn del mandatari, "gràcies a Déu i a la consciència del nostre poble", és "un indici de les victòries futures", va afegir.

Transparència

Per part seva, representants de la coalició opositora Mesa de la Unitat Democràtica (MUD) es congratularen pel sorpresiu retorn al país de Chávez, però demanaren informació transparent sobre la seva malaltia.
"És important que el president, malgrat la seva malaltia, hagi pogut viatjar i que s'hagi aclarit la incògnita sobre el tema constitucional", va dir el portaveu de la MUD, Cristóbal Fernández. D'altra banda, el governador de l'estat Zulia, Pablo Pérez, un dels favorits per guanyar les eleccions primàries de l'oposició, aclarí que el fet que Chávez estigui malalt no implica la distracció en l'atenció dels problemes del país, ni serà impediment per denunciar i "dir les coses com són".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris