algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Mladic planta cara al Tribunal que el jutja i n'és expulsat

El carnisser d'Srebrenica instà a callar el jutge i es negà a parlar fins que se li concedeixi l'equip de defensa sol·licitat

126524

Ratko Mladic, ahir al tribunal de la Haia.

POOL

L'exlíder militar dels serbis de Bòsnia Ratko Mladic s'encarà ahir amb un jutge del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) i amb familiars de les víctimes d'Srebrenica, fet que provocà que fos expulsat de la sala. Així no hagué de declarar-se culpable o innocent de les acusacions de crims de guerra i genocidi. Davant l'absència de Mladic després d'enfrontar-se amb el president de la sala, Alphons Orie, per la seva negativa a parlar sense la presència d'advocats de confiança, el jutge féu prevaler el principi de presumpció d'innocència i el declarà "no culpable" dels càrrecs, cosa que la Fiscalia intentarà rebatre durant la vista, encara sense data prevista.

L'expulsió es produí quan l'holandès Orie instà l'exgeneral a mantenir-se en silenci llevat que li donassin la paraula, ordre que el també conegut com a "carnisser d'Srebrenica" ignorà, fins al punt de convidar a callar el jutge del TPII. "Si no segueix les meves ordres, hauré de fer que l'expulsin de la sala", assenyalà Orie.
"Doncs no esperi més (per expulsar-me), però no escoltaré ni diré res més si no és en presència dels meus advocats. I vostè hauria de fer el mateix", replicà l'exlíder militar, que fou llavors convidat a sortir pels membres de seguretat mentre a la grada algunes mares d'Srebrenica li cridaven "criminal".Una de les moltes crides a l'ordre del jutge a Mladic fou precisament perquè cessàs de comunicar-se visualment amb els familiars de les seves presumptes víctimes i de burlar-se'n.

Queixes contínues

En els escassos vint minuts en què l'exgeneral va ser a la sala, es queixà de no sentir bé la traducció en serbi per la seva mala oïda, de no poder dur la gorra d'estil militar davant el jutge i, especialment, per l'advocat que el TPII li assignà d'ofici. Mladic assenyalà que no es deixarà defensar pel lletrat determinat per la secretaria del tribunal, Aleksander Aleksic. "No vull ofendre'l, però és molt jove per defensar-me", asseverà l'acusat. Entre els càrrecs que s'imputen a Mladic figura el de genocidi per la seva presumpta responsabilitat en la matança d'uns 8.000 homes i joves musulmans a la ciutat bosniana d'Srebrenica el juliol de 2005.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris