cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Europa desbloqueja l'ajuda de 12.000 milions d'€ a Grècia

Els països de la zona euro es comprometen a tancar en les “properes setmanes” un segon rescat

Els països de la zona euro van alliberar ahir un paquet d'ajuda de 12.000 milions d'euros per assistir de manera immediata a Grècia i es van comprometre a concretar "durant les pròximes setmanes" el segon rescat al país, per evitar un possible contagi de la crisi. En una teleconferència, els ministres de finances europeus van donar llum verda al desemborsament de la seva part del cinquè tram del paquet d'ajuda aprovat el passat any.

La zona euro facilitarà aquest mes a Atenes 8.700 milions, als quals se'n sumaran 3.300 més de procedents del Fons Monetari Internacional (FMI), que autoritzarà l'operació en els pròxims dies. L'aprovació per part del Parlament grec del nou pla d'ajustaments pactat pel Govern amb els seus socis internacionals va acabar per vèncer les resistències d'alguns països, que condicionaven la concessió de l'ajuda més urgent a la introducció de les noves retallades.

Ahir, els ministres van donar la benvinguda a l'aprovació d'aquestes "lleis clau per a l'estratègia fiscal i les privatitzacions" i van subratllar el "ferm compromís" de les autoritats gregues d'adherir-se a l'estratègia prevista, tot demanant el suport a tots els partits polítics. En paral·lel, l'Eurogrup acordà tancar en les "pròximes setmanes" les "modalitats precises" del segon rescat, que hauria d'aportar a Grècia uns 85.000 milions d'euros, que se sumaran als 110.000 atorgats el 2010.

Sector privat

Les precisions se centren, principalment, en la participació del sector privat en el nou rescat, que hauria de cobrir les necessitats financeres de Grècia fins al 2014. En aquest sentit, els ministres van prendre ahir nota dels compromisos expressats per entitats bancàries quant a la seva disposició a contribuir a l'ajuda, després de les negociacions informals mantingudes per França i Alemanya amb els seus respectius sectors bancaris.

Alemanya, el país que més ha lluitat per passar part de la factura de la crisi grega a la banca, va anunciar aquesta setmana un acord amb les entitats del seu país per reinvertir en Grècia uns 3.200 milions d'euros. Per la seva part, els banquers francesos estan disposats a reinvertir el 70% dels títols que vencin en els pròxims tres anys, dels quals el 50% serviria per adquirir noves obligacions amb un termini de 30 anys; mentrestant, el 20% restant alimentaria un fons d'inversió en actius de gran qualitat, dedicat a avalar els nous préstecs grecs.

Aquesta modalitat suposaria que només es tornaria a prestar a Grècia el 50% de les quantitats tornades, però permetria consolidar el caràcter voluntari d'aquesta contribució, tot allunyant el risc d'impagament. En conjunt, el 30% provindria de l'FMI (25.500 milions) i la resta (59.500 milions) de la zona euro, dels quals 30.000 procedirien de la banca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris