algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
19°

40 mil milions de $ per a la primavera àrab

El G8 destinarà aquest fons per fomentar mesures reformistes. Els doblers s'afegiran als compromisos de l'FMI i a les inversions dels països del Golf

125990

El president gal, Nicolas Sarkozy (esquerra), i el d'EUA, Barack Obama (dreta), posen a la foto de família del G8.

FACUNDO ARRIZABALAGA / P

Els països del G8 van prometre ahir 40.000 milions de dòlars (28.000 milions d'euros) en ajuts als països de la "primavera àrab" en suport a les seves reformes polítiques i econòmiques. Els dirigents dels EUA, Rússia, França, Regne Unit, Alemanya, Itàlia, el Japó i el Canadà també van enviar un contundent missatge al líder libi, Moammar al-Gaddafi, al final de la seva cimera de dos dies celebrada en aquesta localitat costanera de Normandia.

Gaddafi "no té futur en una Líbia democràtica i lliure" i "se n'hauria d'anar", assenyalen les conclusions de Deauville. "Un veredicte final", en paraules del premier britànic, David Cameron. "No hi ha mediació possible amb Gaddafi", afirmà taxatiu Sarkozy en la roda de premsa final sobre la iniciativa russa d'intentar intervenir a la crisi líbia, tot i que Moscou descartà que l'interlocutor pugui ser el mateix dictador.

Per part seva, EUA creu que Rússia pot ajudar a resoldre la crisi de Líbia, segons va indicar ahir un responsable de la Casa Blanca, poc després que el president rus, Dmitri Medvédev, s'oferís a intervenir. En les conclusions, els països més rics del món van anunciar un "partenariat de Deauville" per a Tunísia i Egipte, pioners en les reformes, i van deixar la porta oberta a altres països que segueixin el seu exemple.

En el document final, el G8 afirma que dóna suport "ferm a les aspiracions de la primavera àrab, a més de les del poble iranià". "Escoltam la veu dels seus ciutadans, els donam suport en l'aposta per la igualtat i la crida legítima a favor de societats obertes i democràtiques, a més d'una modernització econòmica integradora", s'indica en el text.

L'amfitrió, el president francès, Nicolas Sarkozy, va explicar que l'ajuda consisteix en préstecs de 20.000 milions de dòlars compromesos per bancs multilaterals i de diferents països, afegits als compromisos del Fons Monetari Internacional i a 10.000 milions d'ajuts més dels països del Golf.

Sarkozy indicà que, a més, França aportarà mil milions d'euros al desenvolupament econòmic i polític de Tunísia i Egipte.
El premier britànic, David Cameron, destacà que aquest suport també estaria disponible per a Líbia, on la pressió militar contra Gaddafi "augmenta". Cameron qualificà l'ajuda d'"inversió en nosaltres mateixos", ja que la prosperitat i seguretat en aquests països suposa "seguretat i prosperitat per a nosaltres". A més de Líbia, els països del G8 condemnaren els atacs dels dirigents de Síria, el Iemen i l'Iran a l'oposició.

En el cas de Síria, on milers de ciutadans van sortir ahir als carrers en una nova jornada de protestes, van advertir que si les autoritats fan cas omís a aquesta crida "estudiarem mesures addicionals", sense concretar. L'ajuda per a les reformes als països del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica fou l'assumpte principal de la cimera, que també abordà la seguretat nuclear, el paper d'internet i, en menor grau, l'economia internacional.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris