algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

Del combat a la inversió

El districte palestí de Jenín és en vies d'un procés de recuperació

El districte palestí de Jenín, al nord de Cisjordània, ha deixat enrere anys d'estigma i de violència per abocar-se a un procés de recuperació econòmica destinat a convertir-lo en un dels centres del turisme regional. Amb una taxa d'atur que fa només cinc anys superava el 60 per cent de la població activa, avui, tres anys després de l'inici de les reformes, aquest percentatge es redueix a la meitat.

"Estam fent un esforç considerable a tots els nivells a fi de dependre menys de les donacions (internacionals) i consolidar el nostre sector privat", va anunciar Mohammed Mustafa, director executiu del Fons Palestí d'Inversió (PIF). Promotor dels principals projectes de desenvolupament a Cisjordània, el PIF ha destinat cent milions de dòlars per a la creació de noves urbanitzacions a Jenin que porten amb orgull l'etiqueta Made in Palestine, per l'origen de la immensa totalitat dels materials emprats i la seva mà d'obra. "Només si no ens queda més remei recorrem a proveïdors a Israel", postil·la Munir Treish, directiu de la constructora que aixeca el projecte Al-Nijan, nucli d'una nova "franja de desenvolupament" entre el centre urbà i la seu local de la Universitat Americana.

L'obertura del pas fronterer de Yalame ha jugat un paper decisiu en la recuperació, que ha permès l'entrada a desenes de milers d'araboisraelians, palestins que viuen a Israel i tenen un poder adquisitiu més alt.

Turisme

El turisme estranger no ha descobert encara l'existència de Jenín, que també quedava fora de les rutes del pelegrinatge pel tancament de Yalame fins a l'any 2009. Per a ells, i per al turisme local, ha obert la família de Basam Hadad, procedent de la ciutat araboisraeliana de Natzaret, que és l'únic centre turístic de tot el nord de Cisjordània, amb un hotel, un teatre nacional, un petit parc d'atraccions; a més d'un museu de tradicions palestines.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris