cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Israel, disposat a fer concessions “doloroses”

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, assegura al Congrés dels EUA que podria renunciar a part de les terres dels seus avanpassats. Diu que no es tornarà a les fronteres de 1967

125956

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, oferí ahir un discurs.

JASON REED

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, advertí ahir davant el Congrés dels Estats Units que Jerusalem no serà dividida i que continuarà sent la capital d'Israel en cas d'un acord de pau amb els palestins; a més, defensà que la qüestió dels refugiats palestins només podrà resoldre's fora de les fronteres israelianes. Tot i assegurar que Israel està disposada a realitzar "concessions doloroses", i a renunciar a part de les terres dels seus avantpassats, Netanyahu es mostrà taxatiu a l'hora defensar que no es pot tornar a les fronteres de 1967 i a reclamar que el futur estat palestí estigui completament desmilitaritzat.

El primer ministre israelià aplaudí la pau assolida per Israel amb Egipte i Jordània, si bé recordà que aquests acords "no són suficients". En aquest context, reivindicà una "pau duradora" amb els palestins, amb qui fa dos anys es va comprometre a firmar un pacte de pau basat en la creació de dos estats independents i adjacents.
Aquesta pau "històrica", segons l'opinió de Netanyahu, es resisteix. "És la meva responsabilitat portar el meu poble a la pau, però no serà fàcil", alertà, ja que una "pau genuïna" significaria renunciar a part de les terres ancestrals dels jueus.

Una mateixa meta

Netanyahu recordà que tant israelians com palestins "persegueixen la mateixa meta" i destacà els avanços aconseguits en els últims anys als territoris palestins, gràcies al suport d'Israel. "Tot això succeeix sense pau, així que imaginau el que passaria amb la pau", afirmà el primer ministre, en referir-se a un "somni" que no és tal, sinó una "possibilitat realista". Tanmateix, i després d'estendre la mà, Netanyahu també marcà els límits i criticà els palestins per no apostar per la creació d'un nou estat "amb un estat jueu al costat". "No volen acabar el conflicte", arribà a dir, i fins i tot criticà que continuïn "educant els seus fills en l'odi".

Davant aquesta actitud, Netanyahu es reivindicà i llançà un missatge al líder de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas. "Acceptaré un estat palestí; és el moment que Abbas es dirigeixi al seu poble i els digui: "Acceptaré un estat jueu". Quant als límits que Israel no està disposat a creuar, Netanyahu en cità diversos, entre ells un que ja va retreure la setmana passada al president dels EUA, Barack Obama, davant de qui descartà qualsevol concessió dels territoris incorporats durant la guerra dels Sis Dies, després que el mandatari nord-americà advocàs precisament per fer aquest pas.

Cap negociació amb Hamàs

El premier israelià descartà negociar amb Hamàs després de l'acord de reconciliació entre el grup islamista i el moviment Al Fatá del president palestí, Mahmud Abbas, a qui convidà a trencar el pacte. "Israel està preparat per asseure's avui i negociar la pau", però no amb una Autoritat Palestina que compti amb "una branca d'Al Qaeda", com titllà implícitament Hamàs. Netanyahu defensà Israel com a Estat democràtic, en oposició a la resta dels del Pròxim Orient i el nord d'Africa on es produeixen des de fa mesos protestes contra els diferents governs en el marc d'un procés que ha qualificat d'"històric". "Israel és diferent", subratllà, i després remarcà que és l'únic país de la regió en el qual la població àrab gaudeix de "drets democràtics reals". El cap de l'Executiu israelià apuntà que el seu Govern "dona tot el suport als desigs àrabs a la regió", perquè hi hagi "moltes democràcies reals" al Pròxim Orient.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris