algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Els aeroports de les Balears no registren incidències per les cendres volcàniques

Els efectes del volcà Grímsvötn, d'Islàndia, afecten ja el Regne Unit i Irlanda. A l'Estat espanyol, 12 vols han estat cancel·lats

125920

Un avió islandès batiat amb el nom del volcà que entrà en erupció el 2010 està aturat a Estocolm sense poder-se'n tornar al pais nòrdic.

Johan Nilsson

Els aeroports de les Balears no s'han vist afectats de moment per cap incidència derivada de la presència de cendra procedent del volcà islandès Grimsvoetn, que va entrar en erupció dissabte passat, segons ha informat AENA. L'organisme que gestiona els aeroports no descarta que pugui produir-se alguna incidència al llarg del dia, en els vols programats per a avui amb el Regne Unit i Irlanda, però de moment no s'ha produït cap. La cendra volcànica ha donat lloc a restriccions del tràfic aeri a Noruega i a cancel·lacions per part d'aerolínies regionals escoceses.

Vols cancel·lats entre Espanya i el Regne Unit

Un total de 15 vols han estat cancel·lats fins a les 18.00 hores d'aquest dimarts des d'aeroports espanyols al Regne Unit, a causa del núvol de cendres procedent de l'erupció del volcà islandès Grimsvotn. Fins a aquella hora, s'havien operat 81 vols de les 769 operacions programades per a avui entre els aeroports de la xarxa d'AENA i aeroports d'Irlanda i Regne Unit, els països més afectats. D'ells, 77 vols corresponen a connexions amb el Regne Unit, que han pogut operar-se, així com a quatre vols amb Irlanda.

Concretament, durant aquesta jornada hi ha programats 704 vols entre aeroports espanyols i el Regne Unit i uns altres 65 vols amb Irlanda. Tant el Regne Unit com Irlanda, els països més afectats, han informat que no preveuen tancar per complet el seu espai aeri. El núvol de cendres cobrirà aquest dimarts Escòcia i Irlanda del Nord i al final del dia cobrirà també el sud de la península escandinava, Dinamarca i parts del nord d'Alemanya. Eurocontrol, l'Agència Europea per a la Seguretat en la Navegació Aèria, preveu que les cendres continuïn desplaçant-se "possiblement" cap al sud fins a arribar a França i Espanya, potser el dijous, encara que "és difícil de concretar ara perquè les previsions (meteorològiques) no són precises per al final de la setmana". Segons l'Agència, l'erupció del volcà Grímsvötn continua però amb menys intensitat que en els dies anteriors, de manera que la cendra està menys concentrada.

Previsió

Les cendres del volcà islandès Grímsvötn afectaran el nord-oest del Regne Unit i Irlanda aquest dimarts, però és "difícil" predir la seva evolució en les pròximes hores i saber com afectarà altres països de la Unió Europea, a causa de la inestabilitat meteorològica i a què la "densitat del núvol" és diferent a què ja va causar el caos en l'espai aeri europeu el passat any, segons ha informat la Comissió Europea. Amb tot, assegura que la UE ha après les "lliçons" del caos de 2010 i que els Estats membres i aerolínies disposen de més informació ara, amb la qual cosa es podrà establir un règim més "flexible" per gestionar la situació i evitar greus alteracions en el tràfic aeri. "La seguretat és el primer i no hi ha compromís en la seguretat", ha assegurat en roda de premsa la portaveu de Transportes, Hellen Kearns.

"És difícil fer prediccions de com podria afectar a altres parts en la Unió Europea", ha afegit Kearns, que ha argumentat que la situació climatològica és "canviant", a diferència de l'any passat, que va ser estable. A més, el tipus de volcà "és diferent" i "és poc clar quin és el volum de cendres que emet. La densitat també és una mica diferent. Esperam informació sobre això", ha afegit. Els Vint-i-set han estat en contacte durant el cap de setmana per seguir la situació, encara que la cèl·lula de crisi formada per aerolínies, Eurocontrol i les autoritats nacionals d'aviació s'ha reunit formalment per primera vegada en el matí de dilluns i s'espera que al llarg del dia s'emetin una sèrie de "recomanacions" per zones (vermella, blava i grisa) en funció del nivell de concentració de cendres.

La portaveu ha apuntat que no hi ha riscs de seguretat i ha anunciat que el vicepresident de l'Executiu comunitari i responsable de Transports, Siim Kallas, té previst contactar en les pròximes hores amb els ministres europeus del ram. Kearns ha admès que és "difícil" determinar el nivell de concentració de cendres que els avions poden tolerar perquè no hi ha una resposta "única" que serveixi per a tots els casos en totes les circumstàncies, i ha citat a l'avaluació de les autoritats una vegada comptin amb tots les dades tècnics necessaris.

Els hotelers, preocupats

El sector hoteler de Mallorca està molt preocupat per les conseqüències que pot tenir l'erupció d'un altre volcà islandès la cendra del qual podria arribar dijous a l'Estat. Es tracta del Grímsvötn, el més actiu de l'illa, que s'ha despertat i que ahir va mantenir tancat el principal aeroport del país nòrdic. Mentrestant, els estats europeus vigilen de ben aprop el núvol de partícules per por que no afecti el seu espai aeri. Marilén Pol, presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, assegurà que estan "profundament preocupats" per "les repercussions" que pot tenir aquest fenomen natural en el trànsit aeri.

"Esperam que no sigui, ni prop fer-hi, el mateix que va passar amb el volcà islandès Eyjafjalla, que fa un any paralitzà durant setmanes el cel europeus," manifestà Pol. Així, subratllà el dany que podria causar una situació similar "ara que s'entreveu una temporada millor que la de 2010 a les Balears, cosa que ens ha de permetre iniciar la recuperació en l'arribada de turistes." Amb tot, confirmà que des de la Federació estan en contacte permanents amb el sector de l'aviació, perquè "la gent que més sap d'aquest tema ens expliqui de primera mà les darreres novetats del que succeeix", va declarar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris