lluvia ligera
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Egipte critica la posició d'Israel en el pla de pau d'EUA

El Caire assegura que permetre un estat palestí amb les fronteres de 1967 és un “avanç”

52058

Abbas i Obama, en una reunió de fa un any a la Casa Blanca.

Reuters

El Govern d'Egipte afirmà ahir que el "ràpid rebuig israelià" de la proposta dels EUA per arribar a un estat palestí a partir de les fronteres de 1967 "no suggereix res de positiu". Divendres, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va rebutjar la idea llançada pel president dels EUA, Barack Obama, perquè els palestins puguin tenir un estat independent a partir de les fronteres anteriors a la guerra de 1967.

Netanyahu subratllà que "Israel no pot tornar a les línies de 1967, que són indefensables, i no tenir en compte els canvis demogràfics que han ocorregut sobre el terreny en els darrers 45 anys". Sobre això, un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers d'Egipci donà la benvinguda a la proposta d'Obama i donà suport a la idea que "un estat palestí independent s'ha de basar en les fronteres de 1967, amb les esmenes que es puguin acordar".

Aquesta proposta "constitueix una avenç cap a l'assoliment de la pau justa, global i permanent", afegeix el comunicat, que, a més, qualifica la proposta d'Obama de "coherent amb la legalitat internacional i les resolucions de l'ONU". "El Govern egipci -diu la nota- percep que el ràpid rebuig israelià del contingut d'aquest discurs no suggereix res de positiu per part d'Israel i reitera la falta de voluntat (d'Israel) per posar fi al conflicte i la seva política de continuar perdent el temps". El comunicat considera també que es fa imperatiu que els EUA, per complir amb el que es va dir en el discurs del president Obama, obliguin Israel que respongui a l'actitud unànime de la comunitat internacional. Egipte i Jordània són els dos únics països de la regió que mantenen vincles diplomàtics amb Israel.

Reunió de la Lliga Àrab

Per part seva, el president palestí, Mahmud Abbas, demanà una reunió urgent amb la Lliga Àrab per analitzar el discurs d'Obama. Segons fonts d'Exteriors palestines, Abbas sol·licità al secretari general de l'organisme, Amro Musa, que convoqui una conferència extraordinària dels ministres d'Afers Exteriors àrabs per estudiar "una possible posició conjunta" a favor de la defensada pels EUA. En aquest sentit, el posicionament de l'Autoritat Nacional palestina seria favorable a la posposta d'Obama. "Israel ha de donar al procés de pau l'oportunitat que es mereix", va dir Abbas.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris