algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
13°

Barack Obama : “La repressió ja no funciona al món àrab”

El president dels EUA afirma que les fronteres entre Israel i Palestina s'han de basar en les “línies marcades el 1967”

El president dels Estats Units, Barack Obama, assegurà ahir, en un discurs sobre l'Orient Pròxim, que els darrers sis mesos posen de manifest "que l'estratègia de repressió ja no funciona al món àrab" i que "el canvi no es pot denegar", alhora que defensà el suport actiu dels EUA en els processos de revolució. Quant a la relació entre Israel i Palestina, assegurà que "les fronteres s'han de basar en les línies de 1967" amb "intercanvis acordats mútuament".

En la seva intervenció, Obama abordà en general les exigències de canvi que es multipliquen als països musulmans des de gener passat i assegurà que per Washington serà "una prioritat" promoure "un canvi que faci progressar l'autodeterminació i les oportunitats" a l'Orient Pròxim i al nord de l'Àfrica. Durant el parlament, es referí a la violenta repressió que es viu a Síria i en va instar el president, Bashar al- Assad a "liderar el canvi" o a abandonar el Govern. Obama demanà també un "autèntic" diàleg polític a Bahrain i insistí que el líder iemenita, Ali Abdul·là Saleh, ha de fer realitat el compromís de transferir el poder.

Sigui com vulgui, el cap de la Casa Blanca centrà el discurs en les relacions entre Israel i Palestina. "Els límits d'ambdós territoris han de partir de les línies de 1967 amb intercanvis decidits mútuament, de manera que s'hi estableixi una frontera segura i reconeguda per ambdós governs", subratllà el president dels EUA. "El poble palestí ha de tenir dret a l'autogovern i a assolir el seu potencial en un estat sobirà i contigu", declarà el líder nord-americà, que assegurà que resoldre el conflicte entre els dos pobles "és més urgent que mai" .

Obama advertí els palestins contra els "esforços per deslegitimar Israel", que "acabaran en fracàs", i es referí de manera específica a la votació prevista per a setembre a l'ONU per aprovar un estat palestí. "Els actes simbòlics per aïllar Israel a l'ONU no crearan un estat independent", explicà el mandatari, que també instà Israel a "actuar amb desvergonyiment per aconseguir la pau". "El somni d'un estat jueu i democràtic no es pot aconseguir mitjançant una ocupació permanent", subratllà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris