muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
14°

Ordre d'arrest contra Gaddafi i un dels seus fills

El fiscal de la Cort Penal Internacional creu que es pot haver incorregut en crims de lesa humanitat

El fiscal cap de la Cort Penal Internacional (CPI), Luis Moreno Ocampo, ha demanat avui l'arrest del líder libi, Muamar al Gaddafi, per acusacions de crims de lesa humanitat.

Al costat de Gaddafi, Ocampo sol·licita la detenció d'altres dues persones de l'entorn més proper: el seu segon fill, Saif el Islam, i el seu cunyat Abdulà el Senusi, cap de la intel·ligència militar del règim.

Els tres formen un triangle fonamental del règim libi, segons Ocampo, amb Gaddafi com "autoritat absoluta", el seu fill com a "primer ministre de facto" i El Senusi com a "mà dreta" i executor dels crims, en al·lusió als atacs contra la població civil.

"L'objectiu de Gaddafi era preservar la seva autoritat absoluta (...), la qual va usar per cometre els crims", va explicar el fiscal argentí, referint-se als insurgents àrabs com una peça clau en la "denúncia" dels presumptes delictes.

"Els àrabs estan canviant el món", va insistir sobre les diferents revoltes en el món musulmà, on la població s'està aixecant contra règims com els d'Egipte, Líbia, Síria i Tunísia.

En el cas libi, el fiscal va assegurar que la seva oficina ha recollit "proves fortes", ordres incloses directes de Gaddafi per a atacs contra civils.

Ocampo va recordar que les forces gaddafistes "van atacar a gent a les seves cases i a les vies públiques, van disparar a manifestants amb foc real, van usar armament pesat contra participants en funerals i van situar franctiradors per matar els supervivents".

Aquests crims de lesa humanitat -va explicar- es van cometre a partir del passat 15 de febrer i encara es continuen produint sota el control "personal" del líder.

Després del pas donat avui per la Fiscalia, són els jutges els que tenen ara la paraula, podent decidir "en setmanes o mesos", segons Ocampo, si accepten la sol·licitud d'arrest, la rebutgen o demanen informació addicional als fiscals abans de prendre una decisió.

Sense avançar les seves expectatives sobre l'opinió dels magistrats, Ocampo va aclarir que en cas d'emetre's l'ordre d'arrest, aquesta no anirà dirigida a la comunitat internacional, sinó "a les autoritats líbies, que estan obligades a executar" les ordres de la Cort.

El fiscal va reconèixer referent a això que no existeix cap acord amb Líbia que garanteixi l'execució de l'eventual ordre d'arrest contra els tres sospitosos, però va aclarir que compta amb proves tan "fortes" que la seva oficina està "gairebé preparada per començar un judici" contra Gaddafi i els seus partidaris.

Rapidesa del procés

Mentre els jutges deliberen sobre l'ordre d'arrest dels fins a ara identificats com "màxims responsables" -que no els únics- dels crims a Líbia, la Fiscalia continua amb les seves investigacions, estenent-les a presumptes crims de guerra que podrien incloure, entre altres, "violacions" d'índole sexual.

Ocampo fa ressaltar la rapidesa amb què la seva oficina està realitzant la investigació a Líbia des que el cas li va ser remès el passat febrer pel Consell de Seguretat de l'ONU. "Fa menys de tres mesos que se'ns va demanar una investigació imparcial, i avui ja estam demanant ordres d'arrest", va dir el fiscal a l'inici de la roda de premsa.

La Fiscalia, en la que treballa l'espanyola Dolores Delgado, ha presentat un document de 74 pàgines i 9 annexos als jutges de la Cambra Preliminar que ha de decidir sobre els possibles arrests.

Ocampo considera que la rapidesa de la investigació té a veure amb el "consens" internacional per investigar els presumptes crims comesos a Líbia i la decisió unànime de remetre'ls a la CPI.

La Cort Penal Internacional, creada el 2002, és el primer tribunal de l'ONU establert de forma permanent per jutjar crims de guerra comesos a tot el món.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris