nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
14°

Londres accepta un referèndum per la sobirania d'Escòcia

El Partit Nacional (SNP), amb majoria absoluta, durà a terme la consulta sobre la independència entre 2014 i 2016

54114

Alex Salmond i la número 2 de l'SNP, Nicola Sturgeon.

DAVID MOIR

La contundent victòria a Escòcia del Partit Nacional Escocès (SNP), liderat per Alex Salmond, ha animat com mai els pro nacionalistes. La majoria absoluta que la formació de Salmond assolí dijous ha empès el primer ministre escocès a plantejar-se seriosament la idea de convocar un referèndum sobre la independència. A més, el Govern britànic no s'hi oposaria.

Davant aquest nou escenari, Salomond s'ha atrevit fins i tot a aventurar una data per dur a terme la consulta sobiranista. "El referèndum tindrà lloc durant la segona part del nou mandat de cinc anys que comença ara (entre 2014 i 2016). Escòcia només serà independent quan la gent ho decideixi", assegurà ahir. En l'actualitat, només un terç dels escocesos vol posar fi als tres segles d'història que els han mantinguts vinculats a la Gran Bretanya.
Per part seva, el secretari d'Estat per a Escòcia, el britànic Michael Moore, afirmà que "com a Executiu del Regne Unit, no posarem traves al referèndum".

Els independentistes de l'SNP han assolit un històric triomf en les eleccions regionals que els ha atorgat la majoria absoluta. Precisament gràcies a aquest resultat, podran convocar la consulta sobre la independència que recollia el seu programa electoral i i que havien augurat durant els darrers quatre anys de mandat. La formació sobiranista, que governà en minoria durant la legislatura passada, ha recollit en els comicis més recents el 69 dels 129 escons del Parlament d'Edimburg, 23 més dels que hi tenia. Abans de dur a terme el referèndum, Salmond vol primer una autonomia fiscal més àmplia per a la regió. La gran lluita del mandatari escocès amb Londres ha estat, des que governa, tenir la competència de recaptar tributs.

Sobre aquest punt essencial, que inclouria la capacitat de fixar un impost de societats i d'accedir als ingressos del petroli tret de la mar del Nord, l'Executiu de David Cameron manté certes reserves, però sosté que escoltarà les peticions, atès que "reconeix el mandat de l'SNP", declarà un portaveu del Tresor. En qualsevol cas, el mateix Cameron ja advertí la setmana passada que "si volen convocar cap referèndum, faré campanya per mantenir (Escòcia) al costat del Regne Unit amb totes les forces que tingui".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan, fa mes de 9 anys

Ben igualet que la CastellanoEspanya, igualet igualet

Valoració:14menosmas
Per català de mallorca col·lonitzat, fa mes de 9 anys

És tan forta la submissió dels mallorquins als espanyols, que, encara que l'estat espanyol decidís amollar la mamella, seriem tan idiotes que ens hi negariem. Són molts d'anys de "síndrome d'Estocolm".

Valoració:14menosmas
Per Scotish, fa mes de 9 anys

Evidentment que Anglaterra i Espanya són diferents. El que volia fer notar és que si comparem el nacionalisme Mallorquí amb l'escocès, també trobem diferencies.
PER PARLAR SENSE EMBUTS: Com ens podem queixar de centralisme si la majoria dels Mallorquins vota PSOE o PP i a més ho fan convençuts de que així defensen els interessos de les illes.

Valoració:10menosmas
Per Xoni, fa mes de 9 anys

Ja ho ben trob que són casos diferents...el Regne Unit ho accepta, però aquí tot d'una tendríem els tancs passejant per davant la Seu..."democràcia" espanyola...

Valoració:18menosmas
Per Rafa, fa mes de 9 anys

Los que comparan los casos de Cataluña y Escocia, o son muy demagogos, o no se han leido un libro en su vida.

Valoració:-34menosmas
Per Caubet, fa mes de 9 anys

La situació D'Escòcia i Anglaterra es molt diferent a la Catalana i Espanyola. Els escocesos i anglesos varen firmar l'Act of Union, que al mateix text és calificat com a treaty (tractat). Així doncs l'Act of Union és un tractat polític i legislatiu signat per ambdós. Això vol dir que entre Escòcia i Anglaterra va existir una negociació on tots varen ser part activa. Tot i que es just assenyalar que els anglesos es varen aprofitar la seva posició de poder per pressionar als escocesos (que venien de passar uns anys molts difícils). Per a ambdós bàndols, l'Act of Union era més una qüestió econòmica i política que no de "sentiments" d'unificació territorial. Així ara poden renegociar el tractat i fer un referèndum, i els Anglesos no es poden oposar (però no pq siguin bons al·lots, sinó pq no poden). Escòcia no els hi pertany, i ells saben que mai ha estat seu, era una unió. A més tot això es va lligar amb les disputes dinàstiques. Per això Escòcia seguirà baix el "regnat" d'Isabel II, independentment de la relació política d'Escocia amb Anglaterra. El cas d'Espanya i Catalunya és ben diferent, es un cas d'imperialisme sobre un territori, subjugació de regnes, no hi ha negociació. Així doncs podem sentir una certa enveja, però no podem compara els casos.

Valoració:2menosmas
Per Scotish, fa mes de 9 anys

FORA CONFUSIONS. No ens hem de que queixar que Espanya no imiti a Anglaterra. HEM DE SER NOLTROS ELS QUE IMITEM ESCÒCIA.

Valoració:18menosmas
Per Solleric, fa mes de 9 anys

Andreu la cosa és molt senzilla, hi ha estats amb democràcia i estats amb pseudo-democràcies.
El regne Unit és molt gelós de les seves possessions però encara ho és més de la seva democràcia, a Espanya com a molt podrien estar satisfets per la gran capacitat d'enviar a pastar fang les decisions del poble a base de "pronunciamientos" i "alzamientos" dels quals en tenim una història extremadament rica.

Fer referemdum és el més normal del món dins una democràcia (al cap i a la fi d'això es tracta), aqui la nostra "democràcia" és simplement anar a votar a uns individuus perqué decideixin durant quatre anys el que ells vulguin sense cap mínim respecte cap a les seves pròpies promeses.

Valoració:21menosmas
Per andreu, fa mes de 9 anys

Fins i tot l'Imperi Britànic, tan gelòs de les seves possessions, ens dóna lliçons de tolerància i respecte....esperem que en Rajoy també els tingui de model amb aquestes qüestions.

Valoració:24menosmas
Per ferran, fa mes de 9 anys

La reaccio del nacionalisme espanyol en respecte a la legalitzacio per par del TC de Bildu ,ha sigut brutal...Ara quan reaccionin a l´autoritzacio del Govern Britanic de permetre un referendum sobre Escocia , els hi agafara un atac de patriotisme del perill que´"España se rompe" que pot afectar a la seva salut animica

Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris