algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

Cameron “lluitarà” contra la independència d'Escòcia

El primer ministre britànic, David Cameron, felicità ahir el nacionalista escocès Alex Salmond per la seva històrica majoria absoluta, però anuncià que hi farà obertament "campanya en contra" si aquest es decideix a convocar un referèndum sobre la independència d'Escòcia.

"Crec apassionadament en el nostre Regne Unit, treballaré com a primer ministre britànic amb el ministre principal d'Escòcia i tractaré el poble i el Govern d'Escòcia amb el respecte que es mereixen", va dir el líder tory. Però "pel que fa al Regne Unit, si (els nacionalistes escocesos) es decideixen a realitzar un referèndum, faré campanya fins a la darrera fibra del meu ésser per mantenir unit el país", afegí.

Després que el Partit Nacionalista Escocès obtingués la majoria absoluta -la primera en una comunitat autònoma- gràcies sobretot a les pèrdues laboristes als seus feus tradicionals, els observadors polítics creuen que Salmond convocarà un referèndum independentista cap al final de la nova legislatura. El líder conservador escocès, Murdo Fraser, va reptar ahir Salmond que llanci immediatament aquest referèndum i va dir que "res no pot ser més danyós per a Escòcia que un debat que duri quatre o cinc anys sobre si serem o no independents". "Convoca'l ara mateix. Si n'hi ha un, el millor és que el tinguem tan aviat com sigui possible per resoldre aquest assumpte", el va desafiar Fraser.

Sondeigs

Segons els darrers sondeigs, un terç dels escocesos són favorables a una Escòcia independent, i l'enquesta més recent indica una caiguda del percentatge dels independentistes fins a un 28%. Durant la legislatura anterior, com que no es disposava de la majoria absoluta, Salmond va poder esquivar el tema del referèndum, la qual cosa li resultarà més difícil ara que el seu partit controla el Parlament d'Edimburg. El líder del Partit Nacionalista Escocès ha dit, tanmateix, que la seva prioritat immediata serà aconseguir més competències econòmiques en el projecte de llei sobre Escòcia que es debat actualment en el Parlament britànic per impulsar el sector de la construcció i beneficiar-se de la indústria de l'energia renovable costanera.

Una eventual declaració d'independència toparia, segons escrivia ahir el Financial Times, amb l'oposició d'influents sectors empresarials, entre els quals el de la defensa i el financer, preocupat aquest últim per la possibilitat que això comportàs un augment de la pressió fiscal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris