algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

Majoria absoluta de l'independentisme

El Partit Nacionalista Escocès aconsegueix la majoria d'escons del Parlament d'Edimburg. Salmond reedita el mandat amb la possibilitat de convocar un referèndum sobiranista

53334

Alex Salmond i Nicola Sturgeon, liders del SNP.

DAVID MOIR

L'independentista Partit Nacionalista Escocès (SNP) va fer història ahir, atès que va aconseguir la majoria absoluta al Parlament d'Escòcia després de les eleccions autonòmiques, en les quals va obtenir 65 escons d'un total de 129. Per primera vegada d'ençà que es va constituir l'Assemblea escocesa, el 1999, una formació ha aconseguit la majoria, en aquest cas el SNP, que es va imposar amb folgat avantatge sobre els principals contrincants: els laboristes i els liberaldemòcrates.

Amb gairebé tots els vots escrutats, els nacionalistes liderats per Alex Salmond tenien 65 escons (en sumaven 27); els laboristes, 29 (en perdien 10); els conservadors, 9 (en perdien 5), i els liberals, 4 (en perdien 13), mentre que un altre escó anava a altres formacions.

Els principals damnificats a Escòcia han estat els laboristes, que han perdut alguns dels seus feus, a Glasgow i, en general, a l'oest d'Escòcia, i els liberaldemòcrates, que han sofert un vertader daltabaix com a càstig pel vincle amb els conservadors en el Govern central.

El primer ministre britànic, el tory David Cameron, va felicitar el líder del SNP per l'espectacular victòria, com també ho va fer el seu col·lega del Partit Laborista escocès, Iain Gray, qui va prometre treballar amb el nou Govern per "crear ocupació i combatre l'atur".

Referèndum sobiranista

Salmond, primer ministre d'Escòcia des de la seva victòria el 2007, reedita el mandat de cinc anys, període en el qual es va comprometre durant la campanya a convocar un plebiscit en el qual es demani als escocesos si volen governar-se amb independència. La idea de la independència advocada pel SNP passa per tenir totes les competències de Govern i controlar els seus recursos econòmics, però encara sota el regnat d'Isabel II.

En tot cas, Salmond ha moderat darrerament el seu discurs independentista i, en un manifest llançat pel seu partit fa algunes setmanes, centrava les propostes polítiques a les possibles sortides a la crisi econòmica, apostant sobretot per la política energètica. El SPN s'ha compromès a congelar els impostos municipals fins al 2016 i a reformar el sistema energètic, amb l'objectiu que en una dècada tota l'energia consumida a Escòcia provingui de fonts renovables.

Alguns sectors del partit, que es declara com una formació "proindependentista moderada de centreesquerra", podrien, tanmateix, pressionar Salmond per haver interpretat els bons resultats electorals com un mandat per convocar tot seguit un referèndum per la independència.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per navegant, fa mes de 9 anys

http://comunicacio.e-noticies.cat/tv3-cola-el-catalonia-is-not-spain--53112.html

Valoració:1menosmas
Per bernadet, fa mes de 10 anys

Les eleccions a Escòcia. Carnassa per a la parròquia. Què punyemes ens importa aquí?

Valoració:-46menosmas
Per MARGA, fa mes de 10 anys

PAISOS CATALANS: HAY QUE SER EXTREMADAMENTE INCULTOS PARA METER 3 REINADOS DENTRO UN CONDADO...

Valoració:-36menosmas
Per Far Right For Majorca(ns), fa mes de 10 anys

@Patriotes Associats. "El nacionalisme ha d'anar lligar a una proposta que defensi els interessos de la gent d'aquí," La gent d'aquí, sí. Els altres, no.

Valoració:0menosmas
Per Rafa, fa mes de 10 anys

Buena idea filiprim. Pero no hace falta que volváis.

Valoració:-34menosmas
Per Filiprim, fa mes de 10 anys

Ens n'hauríem d'anar a viure una temporadeta a Escòcia i aprendre...

Valoració:6menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 10 anys

Allò que necessitam és unir nacioalisme/regionalisme/independentisme a propostes serioses, eficaces, útils, necessàries, assenyades, pràctiques, que beneficiïn directament la societat ben arrelada a les Illes Balears.

Valoració:15menosmas
Per Xaloc, fa mes de 10 anys

L'SNP té un problema: ha de convocar el referèndum. Ja veurem si el convoca o no i amb quines condicions ho fa. Són independentistes d'intenció, però no de fets.

Valoració:-20menosmas
Per Francesc, fa mes de 10 anys

Far Right for Majorca, i tant que és possible. Què et penses, que al Principat o al País Basc no hi ha hagut colonització demogràfica? De fet, al Principat encara hi ha molt més al·lòctons que aquí (en proporció). El que passa és que hi ha hagut altres condicionants que han afavorit que la lluita i la rebel·lia es mantingués en els autòctons i s'estengués en els al·lòctons. Podem creure en l'interès pel benestar propi i dels fills, així com en l'empatia, dels al·lòctons.

La lluita és dura i desigual, cosa que ens ha d'empènyer a lluitar i ser resistents, i no a deixar-nos endur pel derrotisme.

Buratatxo, a Europa no s'entén tota aquesta història de nacionalisme, sobiranisme, confederació amb qui t'escanya... Un partit nacional d'un poble sense sobirania és intrínsecament independentista. De fet, però, a l'SNP no se n'han amagat mai i han repetit diverses vegades que, en tenir majoria, hi haurà referèndum. El cas és que l'han programat per final de legislatura, i no crec que canviïn d'idea perquè un comentarista d'una notícia al dbalears els assenyali com a dependentistes, indecisos o el que sigui.

Valoració:32menosmas
Per Francesc, fa mes de 10 anys

No perdem la perspectiva. La por, la societat carregada de síndrome d'estocolm, la manca de poder econòmic afí, la colonització demogràfica, etc. fan que la situació sigui molt diferent.

Com podem exigir al PSM els mateixos resultats si no els votam? És espantós que ens deixem endur per la voluntat de l'amo de que ens critiquem destructivament entre nosaltres.

Per tot el que he dit al primer paràgraf i més, la majoria dels mallorquins han votat sempre PP i el PSOE ha estat el segon, així que no podem culpar la gent que ha batallat sempre (amb estratègia bona o dolenta, millor o pitjor, amb efectius de major o menor vàlua professional o política, etc) en inferioritat de condicions (sense mitjans de comunicació, sense maquinària d'estat, sense majoria social, etc) de no obtenir els resultats de l'SNP.

Si no ens agrada el PSM, fem feina per uns altres, o com sigui, però sense caure en el joc d'escanyar-nos entre noltros! Siguem constructius i apuntem-nos a fer feina si trobam que la que es fa no és prou bona: ens hi va el futur!!

Valoració:32menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris