cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
22°

Obama enterra a la zona zero el fantasma de l'11-S

El president dels Estats Units ret a la ciutat de Nova York un homenatge a les víctimes dels atemptats que liderà Ossama bin Laden. Durant l'acte, familiars de les víctimes van reclamar el tancament de Guantánamo

53310

Barack Obama diposita una corona de flors en el lloc on moriren més de 2.000 persones a la Zona Zero.

JOHN ANGELILLO POOL

El president dels Estats Units, Barack Obama, visità ahir la zona zero, on es reuní amb els familiars de les víctimes de l'atemptat de l'11-S, quatre dies després de la mort del líder d'Al Qaeda i presumpte cervell de l'atac a les Torres Bessones, Ossama bin Laden. "Aquest és un lloc que simbolitza l'extraordinari sacrifici que es va fer aquell terrible dia, fa gairebé deu anys", digué el president.

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, indicà que la visita d'Obama a la zona zero reconeix la terrible pèrdua de l'11-S i permetrà els "novaiorquesos i els nord-americans d'arreu de tenir la sensació que el final ha arribat".

Obama va dir que amb l'assassinat de Bin Laden "s'envia un missatge a tot el món i també a casa". "Si diem que mai no l'oblidarem, és que mai no ho farem", afegí.
Molts assistents a la zona zero coincidiren en què l'acte d'ahir fou "una celebració de la victòria"
Obama també acudí a la seu de la Divisió 54 dels Bombers de Manhattan, que aquell dia perdé 15 professionals. "Només he vingut aquí per dir-vos gràcies", afirmà el president dels EUA.

Les Famílies de les Víctimes de l'11-S i l'associació Un demà pacífic varen reclamar a Obama que tanqui ara la presó militar de Guantánamo (Cuba) i retiri les tropes de l'Afganistan i l'Iraq. Per part seva, la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, va dir ahir que l'operació de 38 minuts que va acabar amb la vida de Bin Laden van ser "els instants més intensos" de la seva vida, en una roda de premsa oferta a Roma abans de la reunió del Grup de Contacte sobre Líbia.

Clinton assegurà que la batalla contra el terrorisme "no s'acaba amb un mort, però és cert que la mort de Bin Laden ha estat un missatge inequívoc de la ferma determinació de la comunitat internacional contra el terrorisme". "Bin Laden -continuà- era l'enemic jurat dels EUA, un perill per a tota la humanitat. Per això fou un objectiu clar durant 10 anys". Preguntada per la mort del líder d'Al Qaeda, Clinton va explicar que "l'operació va ser duita a terme pels millors professionals". I quan se li pregunta si la seva mort es degué a un error militar, la secretària d'Estat va respondre: "L'objectiu era posar fi al seu lideratge en el terrorisme".

"No donaré cap detall sobre l'operació", afirmà. I afegí: "Estic segura que, després de la seva mort, el món serà més segur". Quant a la relació amb el Pakistan, la secretària d'Estat nord-americana afegí que "no sempre és fàcil, però els EUA continuarà secundant el poble pakistanès". "Hem col·laborat amb el Pakistan en la lluita contra el terrorisme, però Bin Laden no és l'únic líder d'alt nivell apartat gràcies a la col·laboració entre els Estats Units i el Pakistan", afirmà.

Nous detalls sobre l'operació

Ossama bin Laden no anava armat, però es disposava a agafar un AK-47 i una pistola quan fou tirotejat pel comando especial dels EUA que el matà dilluns passat a la seva residència d'Abottabad (Pakistan), segons noves dades ofertes ahir pel rotatiu nord-americà New York Times. D'acord amb el nou relat publicat per aquest diari, i que cita fonts de l'Administració, l'assalt fou "caòtic i sagnant". A més, fou "desequilibrat": 20 soldats del comando de SEAL de la Marina dels EUA, davant un "grapat" d'homes que protegien Bin Laden. El New York Times informà que el comando dels EUA només va rebre trets a l'inici de l'operació, quan el missatger de confiança de Bin Laden, Abu Ahmed al-Kuwaiti, obrí foc des de la casa de convidats propera al lloc en el qual es trobava el líder d'Al Qaeda.

Posteriorment, els SEAL van tirotejar el germà del missatger a la casa principal, a més del fill de Bin Laden, Khalid, tot i que cap d'ells no estava armat. Al pis superior, on es trobava Bin Laden, els soldats dels EUA van veure que aquest tenia a la seva disposició el fusell AK-47 i una pistola Makarov, de manera que obriren foc i el van matar. També hi varen ferir una dona que era al seu costat. Les noves revelacions matisen el discurs inicial dels EUA, quan varen assenyalar que Ossama bin Laden havia estat eliminat en un "tiroteig" i que havia utilitzat una dona com a "escut humà". Els funcionaris citats pel diari assenyalaren que les primeres narracions de l'atac contenien dades errònies, fruit de la pressió per oferir informació gairebé en temps real, mentre que els nous detalls són el resultat d'una anàlisi més exhaustiva dels informes dels SEAL.

Al Qaeda diu que "superarà" la mort d'Ossama

Un alt dirigent d'Al Qaeda a la península Aràbiga assegura que la xarxa terrorista ja ha sofert "nombroses pèrdues tràgiques" abans de la mort d'Ossama bin Laden, i que "sempre" les ha superades. Així mateix, advertí que la mort del seu líder només tindrà un impacte "simbòlic", ja que Al Qaeda és una "organització descentralitzada".
En declaracions publicades ahir pel diari The Yemen Times, Rashad Mohammad Ismail (àlies Abu al Fida) assegurà que a Al Qaeda no li consta que Bin Laden hagi mort. Tot i això, explicà que "si finalment és cert, tindrà un impacte important, però només serà simbòlic".

"No crec que tingui un gran efecte en Al Qaeda, perquè aquesta és una organització descentralitzada, tant en l'aspecte financer com en l'organitzatiu", va afegir. "A més, el control central sobre les diferents branques d'Al Qaeda és mínim, i així ha estat des de 2001", explicà. "Ell sempre va voler ser un màrtir", va dir. "No obstant això, el fet de la seva mort no afectarà ni Al Qaeda ni els seus seguidors, i tan sols marcarà un nou capítol en la nostra lluita contra els EUA i els seus aliats", assegurà. "Al Qaeda ha registrat nombroses pèrdues tràgiques abans, i sempre ha superat aquests reptes", declarà. "Aquestes pèrdues no ens debiliten, sinó que ens fan més poderosos i permeten que l'organització cobri més ímpetu", conclou Al Fida.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris