nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Portugal haurà de retallar en educació i sanitat

Lisboa haurà de congelar els salari dels funcionaris fins a 2013 i reduir les pensions i l'atur a canvi del pla de rescat de la UE

Portugal haurà de realitzar importants retallades pressupostaris en sanitat i educació a canvi del rescat de 78.000 milions d'euros que preparen la UE i el Fons Monetari Internacional (FMI) per fer front a la seva crisi de deute.
El pla d'ajust, que la UE i l'FMI van pactar dimarts amb el Govern en funcions de José Sócrates, inclou també la congelació del sou dels funcionaris fins al 2013, la retallada de les pensions superiors a 1.500 euros i la reducció de les prestacions per desocupació, segons el document, que s'ha filtrat a la premsa portuguesa.

En concret, la UE exigeix a Portugal que retalli la despesa sanitària en 550 milions d'euros d'aquí a 2013, amb mesures com la reducció en un 10% de les hores extra dels metges i un major ús de fàrmacs genèrics. En matèria d'educació, la retallada es xifra en 195 milions d'euros i, per aconseguir-ho, se suggereixen mesures com "la racionalització de la xarxa escolar" i la "reducció de necessitats de personal". Els salaris dels funcionaris es congelaran fins al 2013; a més, es limitaran els nous contractes per aconseguir una reducció de personal de l'1% anual, en l'Administració central, i del 2% anual en la local i la regional, en el període 2012-2014. Això significa al voltant de 8.000 funcionaris menys a l'any.

El programa de consolidació també preveu reduir les pensions per sobre de 1.500 euros per aconseguir estalvis d'almenys 445 milions. La resta, excepte les més baixes, es congelaran el 2012. La durada de la prestació per desocupació es reduirà dels actuals 3 anys a 18 mesos, i el seu import màxim baixarà de 1.257 euros al mes a 1.048. La indemnització per acomiadament disminueix de 30 a 20 dies per any treballat. LaUE i l'FMI exigeixen a Portugal que augmenti els impostos sobre el tabac, els automòbils i l'electricitat, i que elimini part de les exempcions que s'apliquen a l'IVA i a l'impost sobre la renda.

Privatitizació

Abans de final d'any, Lisboa haurà de privatitzar per complet les companyies energètiques EDP i REN, així com l'aerolínia TAP. Està previst que aquest pla de privatitzacions, que inclourà, a més, companyies com Aeroportos de Portugal, Correios de Portugal i Caixa Seguros, reporti uns ingressos de 5.500 milions d'euros. El rescat de Portugal inclourà un paquet de 12.000 milions d'euros per recapitalitzar el sector bancari. La UE i l'FMI volen que els bancs portuguesos assoleixin un nivell de capital bàsic del 9%, a final d'any, i del 10% el 2012. El pla d'ajust també exigeix una congelació dels grans projectes d'infraestructures fins que se'n reavaluï el cost amb l'ajuda de Brussel·les i de l'FMI. Això afectarà l'AU entre Lisboa i Porto, a més de la connexió Lisboa Madrid.

L'objectiu de totes aquestes mesures és reduir el dèficit públic de Portugal al 5,9% del PIB aquest any, el 4,5% el 2012 i el 3% el 2013. La Comissió, el Banc Central Europeu i l'FMI discuteixen ara el pla amb els principals partits d'oposició i amb l'objectiu de garantir que s'apliqui, guanyi qui guanyi les eleccions del 5 de juny. Està previst que el rescat de Portugal sigui aprovat el 16 de maig pels ministres d'Economia de la UE.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris