algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
19°

Brussel·les proposa facilitar la reintroducció de controls fronterers dins la UE

L'Executiu comunitari ha proposat també ajudar els països del nord d'Àfrica a "reforçar la gestió dels fluxes migratoris"

La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres facilitar la introducció temporal de controls fronterers a l'UE en circumstàncies excepcionals, com ho són fluxes massius d'immigrants irregulars. L'Executiu comunitari cedeix així a les pretensions d'Itàlia i especialment de França, que havien reclamat poder restringir el lliure moviment de persones en cas de crisis migratòries.

Aquesta mesura està inclosa al paquet d'iniciatives sobre política migratòria presentat per Brussel·les com a resposta a l'arribada d'immigrants procedents dels països del nord d'Àfrica després de l'onada de revoltes ciutadanes a la regió.

"Per salvaguardar l'estabilitat de la zona Schengen, podria ser necessari preveure la reintroducció temporal de controls fronterers interns limitats en circumstàncies molt excepcionals", ha afirmat la comisaria d'Interior, Cecilia Malmström.

Aquest nou mecanisme de suspensió temporal de Schengen estaria basat en "criteris ben definits" i permetria "decidir a nivell europeu quins seran els Estats membres que tornaran a introduir amb caràcter excepcional el control a la frontera interior i per quin temps", segons ha explicat la Comissió.

Així, s'activaria per "afrontar aquelles situacions en les quals, o bé un Estat membre no compleix la seva obligació de controlar la seva secció de la frontera exterior, o bé una part específica de la frontera exterior es veu sotmesa a fortes pressions inesperades degudes a esdeveniments externs".

Malmström ha sostingut que "Schengen és un assoliment fantàstic de l'UE i hem de defensar-lo". Però segons el seu parer, l'espai sense fronteres té "punts febles" per la "falta de confiança" dels Estats membres i "cal intentar resoldre-les".

En l'actualitat, els Estats membres ja poden reintroduir unilateralment els controls fronterers interiors al·legant motius de seguretat o ordre públic. Així s'ha fet per a nombrosos esdeveniments esportius i així ho va fer França el mes passat per frenar l'arribada d'immigrants tunisencs a qui Itàlia havia concedit un permís temporal, la qual cosa va provocar un enfrontament entre París i Roma.

L'Executiu comunitari al·lega que "si la Unió és capaç d'oferir una resposta coordinada de caràcter comunitari en aquestes situacions crítiques, això augmentarà sense cap dubte la confiança entre els Estats membres i reduirà el recurs a iniciatives unilaterals en les quals un Estat membre introdueix temporalment controls". El nou mecanisme ha de ser aprovat pels 27, que es resisteixen a cedir competències a la UE en aquesta matèria.

El Partit dels Socialistes Europeus ha acusat l'Executiu comunitari de cedir a les pressions del president francès, Nicolas Sakozy, i del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, i de col·laborar en el "desmantellament" de l'acord Schengen.

La comisaria d'Interior ha sostingut que el seu objectiu és "reforçar" les regles existents i "no soscavar-les". "Necessitam un lideratge europeu capaç de resistir a solucions populistes i simplistes", ha insistit. En aquest sentit, Malmström ha sostingut que l'arribada de més de 20.000 immigrants tunisencs a Itàlia constitueix un "repte" però "no és una raó per parlar d'un fluix migratori enorme".

Ajuda a països àrabs

A més de facilitar la reintroducció de controls fronterers, l'Executiu comunitari ha proposat també ajudar els països del nord d'Àfrica a "reforçar les seves capacitats per gestionar els fluxes migratoris". L'assistència de l'UE estarà condicionada a un compromís per part d'aquests països a readmetre els immigrants irregulars i a prendre "mesures efectives" per lluitar contra la immigració il·legal.

La Comissió reclama també un reforç de la capacitat d'acció i de les competències de l'Agència Europea de Control de Fronteres (FRONTEX), tal com demanaven també París i Roma. Brussel·les va presentar propostes el febrer de 2010 perquè FRONTEX compti amb els seus propis mitjans i per forçar els Estats membres a prestar més vaixells i avions i demanà als Vint-i-set que les adoptin.

Aquest reforç hauria de servir com primer pas per "estudiar la viabilitat d'algun tipus de sistema europeu de guardes de fronteres", ha dit Malmström.

L'Executiu comunitari reclama els Governs que assoleixin un acord per reforçar el sistema d'asil europeu, bloquejat en el Consell d'Interior de l'UE des de fa mesos, abans de 2012. També vol millorar les polítiques d'immigració legal i d'integració.

Aquestes propostes es debatran per primera vegada en la reunió extraordinària de ministres de l'Interior de l'UE convocada per al 12 de maig i també en la cimera de líders europeus de juny.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Mallorquín, fa mes de 10 anys

¡¡HOMO,PER FÍ VEIMUN POC DE SENTIT COMÚ!!

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris