algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
16°

ZP reforçarà la seguretat

El Govern posa l'ull a les ambaixades i alerta empreses i cooperants que extremin les mesures

123704

A aquesta reunió a la Moncloa s'han explicitat les primeres mesures després de la mort del líder terrorista.

Paco Campos

El Govern reforçarà la seguretat de les ambaixades espanyoles al Nord d'Àfrica, el Sahel, l'Afganistan i el Pakistan després de la mort d'Ossama bin Laden i es posarà en contacte amb les empreses i cooperants que treballen en aquestes regions per alertar-los que cal extremar les mesures de protecció.

El vicepresident primer de l'Executiu, Alfredo Pérez Rubalcaba, anuncià aquestes mesures després de la reunió que va mantenir ahir a la Moncloa amb el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i les ministres d'Exteriors, Trinidad Jiménez, i Defensa, Carme Chacón.

"No cregui que la mort de Bin Laden suposi un risc addicional per a Espanya", indicà Rubalcaba en comentar la possibilitat que el lloctinent de Bin Laden, Ayman al-Zawahiri, qui ha amenaçat Espanya en diversos vídeos al llarg dels darrers anys, el succeeixi al capdavant de la xarxa terrorista.

No obstant això, insistí que hi pot haver represàlies i assenyalà que "les pròximes setmanes i mesos poden ser delicats" per als interessos espanyols a l'estranger.
Després que dilluns l'Estat Major de la Defensa ordenàs extremar les mesures d'autoprotecció a les tropes desplegades a l'Afganistan i al Líban, ahir el vicepresident apuntà que al Govern el "preocupen" algunes ambaixades i que es procedirà a reforçar la seva seguretat.

També s'augmentarà la protecció de les institucions de l'Estat en aquestes zones geogràfiques -el Nord d'Àfrica, el Sahel, el Pakistan i l'Afganistan-, objectiu en el qual col·laboraran els serveis policials dels països afectats.
Al costat d'aquestes iniciatives, l'Executiu considera que les empreses i els cooperants que treballen en aquestes zones també han de millorar la seguretat i s'hi posarà en contacte per informar-los dels riscs que es poden produir.

Sota la "marca" d'Al Qaeda i el paraigua de la gihad, explicà Rubalcaba, se situen faccions i grups locals molt diferents, i entre aquestes "franquícies clares" hi ha Al Qaeda al Magrib Islàmic (AQMI), "la que més ens ha de preocupar", perquè és la que opera més a prop d'Espanya. Després d'assenyalar que Espanya i el Marroc ja han sofert l'acció d'AQMI, recordà que el risc a l'Estat espanyol era i és alt.

El vicepresident justificà que es mantingui el nivell dos d'alerta fixat l'octubre passat, quan es va pujar després de rebre informació dels serveis d'intel·ligència de diversos països sobre el risc d'un atemptat gihadista a Europa.
Segons el seu parer, aquest nivell d'alerta és "suficient", tot i que les forces i cossos de seguretat de l'Estat revisaran les seves prioritats dins d'aquest marc per fer canvis i millorar la resposta davant l'amenaça del terrorisme.

L'Administració nord-americana es va posar ahir en contacte amb el Govern per facilitar-li detalls de l'operació duita a terme al Pakistan, prova, segons Rubalcaba, de la "fluïdesa" dels intercanvis d'informació entre els serveis antiterroristes d'ambdós països. Després de destacar també la col·laboració amb les forces de seguretat marroquines i garantir que els EUA subministraran qualsevol informació que sigui rellevant per a la seguretat dels interessos europeus, posà èmfasi en la velocitat d'aquests intercanvis, "vital" per lluitar contra el terrorisme.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris