nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
20°

La UE i EUA signen un acord per accedir a dades bancàries

És una mesura amparada dins la lluita contra el terrorisme. Washington col·laborarà perquè la UE confeccioni el seu propi Seguiment del Finançament del Terrorisme

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, en la seva qualitat de president en exercici del Consell Europeu, i l'Encarregat de Negocis de l'Ambaixada dels Estats Units a Brussel·les, Michael Dodman, han firmat en presència de la comissària responsable d'Interior, Cecila Malmström, l'acord que permetrà a l'Administració nord-americana accedir a les dades bancaris dels europeus per rastrejar el finançament del terrorisme. El text entrarà en vigor l'1 d'agost, després de rebre el vistiplau de l'Eurocambra la pròxima setmana.

Negociat en temps rècord després que el passat mes de febrer el Parlament Europeu tombàs l'anterior pacte amb els Estats Units en considerar-ho poc garantista, Rubalcaba no va ocultar la seva satisfacció per la celeritat amb què s'ha tancat l'assumpte. "Probablement passarem al Guinness de l'UE en el que a velocitat de firma d'un Tractat es refereix", ha ironitzat. També ha agraït als Estats Units la seva "flexibilitat i comprensió" per incorporar en el text de l'acord les posicions europees i, en concret, les preocupacions dels eurodiputats relatives als criteris de proporcionalitat, reciprocitat, transparència i garanties de protecció en l'accés a les dades.

Washington col·laborarà a més amb l'UE perquè els europeus arribin a tenir el seu propi Programa de Seguiment del Finançament del Terrorisme (TFTP, segons les seves sigles en anglès) que és, segons el parer de Rubalcaba, la fórmula "ideal" perquè l'acord aconsegueixi una "velocitat de creuer satisfactòria". Per a això, la Comissió Europea s'ha compromès a presentar en el termini d'un any el marc jurídic per desenvolupar el sistema europeu i a informar dins de tres anys el Consell i el Parlament dels treballs realitzats per a la seva posada en marxa. El ministre espanyol ha dit que existeix la voluntat política a l'UE per tirar endavant aquest sistema, però també va admetre que té la seva complexitat tècnica.

Rubalcaba ha explicat que l'acord rubricat aquest dilluns "va en les dues direccions", és a dir, que Estats Units pot sol·licitar dades a l'UE i l'UE i les forces de seguretat dels seus Estats membres poden demanar també als Estats Units dades i anàlisi. "És un acord reversible, bidireccional", ha il·lustrat. També ha perfeccionat els mecanismes posats a disposició dels ciutadans per accedir a les dades, rectificar-los, bloquejar-los i, en el seu cas, esborrar-los. És a dir, segons el ministre, es col·loca als ciutadans europeus al mateix nivell que els nord-americans quant a recursos administratius i jurídics es refereix.

La comissària Malmström, per la seva part, ha celebrat que, mentre es garanteix la protecció de les dades personals, es mantingui dempeus un programa antiterrorista que "ha salvat vides i continuarà salvant-les" als Estats Units, Europa i altres llocs del món. En la mateixa línia, argument que s'ha demostrat el seu "enorme valor" per seguir la pista del finançament del terrorisme i prevenir atemptats. Mentre, el representant nord-americà va dir sentir-se "orgullós" del "bon acord" aconseguit, posant igualment en relleu la importància del sistema per garantir la seguretat tant als Estats Units com a Europa i per reforçar, de passada, les relacions transatlàntiques.

Dodman ha reconegut que l'absència d'un marc normatiu per poder accedir a les dades des de febrer ha provocat un "buit" que ara s'intentarà curullar el més ràpidament possible. En els pròxims mesos l'Administració nord-americana tractarà de posar-se al dia per dur a terme les investigacions oportunes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris