nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
14°

Itàlia en vaga general contra les mesures econòmiques

Segons els organitzadors, un milió de treballadors s'han sumat a la mobilització

Un milió de treballadors, segons el sindicat CGIL, s'han manifestat avui a les principals ciutats italianes per protestar contra l'ajust pressupostari recentment aprovat pel Govern de Silvio Berlusconi i que preveu el congelamiento dels sous dels funcionaris i importants retalls en l'àmbit de l'administració pública, entre altres mesures. Les protestes de carrer han coincidit a més amb una vaga general convocada pel mateix sindicat i que ha paralitzat gran part del país transalpí. El motiu de la vaga era protestar contra l'ajust pressupostari recentment aprovat pel Govern i que en aquests dies està sent debatut pel Parlament. Entre altres coses, preveu el congelament dels sous dels funcionaris fins a 2013 i el retall del pressupost destinat a les regions i altres ens locals, així com als ens públics en general, la qual cosa, segons afirmen els detractors del pla, suposarà un empitjorament dels serveis als ciutadans.

Fins i tot amb tot, la CGIL ha estat l'únic sindicat que ha rebutjat obertament l'ajust, que defineix com a "equivocat, injust i depriment", ja que carrega el pes de la correcció econòmica "sobre les esquenes dels de sempre". Les principals han estat les que han tingut lloc a Roma (centre), Nàpols (sud), Milà i Bolonya (nord). Aquesta última ha estat la localitat elegida com a centre d'operacions. Des d'allà, la sotssecretària general de CGIL, Susanna Camusso, ha denunciat que l'ajust només demana sacrificis als treballadors i als ciutadans mentre que haurien de ser "els que tenen més" els que contribueixin en major mesura a remeiar la crisi.

Els líders de l'oposició també s'han manifestat com mostra de suport als treballadors. A Nàpols, ho ha fet el líder d'Itàlia dels Valors (IDV), Antonio Di Pietro, mentre que a Milà, s'ha adherit a la protesta el secretari general del Partit Demòcrata (PD), Pierluigi Bersani. Digues Pietro ha elegit Nàpols per recolzar els treballadors de la fàbrica que Fiat té a les seves portes, a la localitat de Pomigliano d'Arco. El grup automobilístic està negociant amb els treballadors la possibilitat de traslladar a aquesta planta la fabricació del model Panda, una operació que alleugeriria les difícils circumstàncies que travessa el mercat de treball en aquesta regió. Encara que la major part dels treballadors està d'acord amb les condicions laborals que Fiat ha interposat a l'acord, una altra part les rebutja, la qual cosa podria fer que el grup acabi decantant-se finalment per tancar la fàbrica.

En aquest context, el líder d'IDV ha aprofitat la delicada circumstància que travessa Pomigliano per expressar el seu suport no només als treballadors d'aquesta fàbrica si no als de la resta del país, perquè "és l'economia real la que està anant a pic i l'ajust del Govern no fa res per ajudar-la", ha assegurat. Per la seva part, Bersani, que s'ha manifestat als carrers de Milà, la capital econòmica del país, ha demanat a l'Executiu de Silvio Berlusconi que faci marxa enrere i canviï aquest pla d'austeritat "injust i inic" que "colpeja els serveis i les rendes bàsiques".

A part de les manifestacions, els treballadors han demostrat la seva disconformitat amb l'ajust pressupostari a través d'una vaga, el gruix de la qual ha estat protagonitzat pels treballadors que depenen de l'administració pública. No obstant això, també s'han aturat durant diverses hores alguns empleats del sector privat. A més de dificultar la mobilitat a les principals ciutats italianes, la vaga ha provocat cancel·lacions en alguns aeroports com el de Fiumicino (Roma), on segons CGIL han estat cancel·lats o han reprogramatt fins 86 vols. La reacció del Govern ha arribat de la mà del ministre del Treball, Maurizio Sacconi, que ha esperat que aquesta vaga "sigui l'última" i ha acusat el sindicat organitzador d'actuar segons "condicionaments ideològics".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris