cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

El Consell de Ministres israelià decideix relaxar el bloqueig de Gaza

El Consell de Ministres israelià ha votat avui, dijous, a favor del relaxament del bloqueig de la Franja de Gaza i de permetre l'entrada de més productes d'ús civil, després de rebre nombroses crítiques a escala internacional per haver atacat el passat 31 de maig la flotilla que pretenia portar ajuda a aquest territori palestí, causant la mort de nou activistes turcs.

«S'ha acordat liberalitzar el sistema pel qual entren béns civils a Gaza (i) augmentar l'entrada de materials per a projectes civils que estiguin sota supervisió internacional», diu un comunicat oficial que no precisa a quins productes es refereix. El comunicat no parla en cap moment d'aixecar el bloqueig marítim. Aquest anunci sembla indicar que Israel permetrà que organitzacions internacionals com l'ONU hi importin materials que abans eren prohibits i que són fonamentals per a la reconstrucció de Gaza després de la guerra de l'hivern del 2008-2009.

El Consell de Ministres, que va començar ahir les seves discussions sobre la possibilitat de suavitzar l'embargament, ha assenyalat que seguiran aplicant-se «els procediments de seguretat actuals per impedir l'entrada d'armes i material bèl·lic» en el territori costaner, governat pel moviment islamista Hamas. Israel va imposar el bloqueig poc després que Hamas guanyés les eleccions legislatives palestines del 2006 i el va endurir quan aquest grup va prendre el poder a Gaza, el 2007.

Per la seva banda, el moviment islamista Hamas, que governa de facto a la Franja de Gaza, ha reaccionat a la decisió d'Israel de suavitzar el bloqueig d'aquest territori dient que alguns dels productes l'entrada dels quals ja no estarà prohibida són «trivials i secundaris» i que el que hauria de fer l'Estat hebreu és posar fi a l'embargament.

El portaveu de Hamas Sami Abu Zuhri ha afirmat que «el que es necessita és l'aixecament total del bloqueig» perquè «els béns i les persones han de ser lliures d'entrar i sortir» de la Franja. «Gaza necessita especialment materials per a la construcció, que cal permetre que arribin sense restriccions», ha subratllat Zuhri, que ha qualificat aquesta mesura d'Israel de «propaganda mediàtica».

El Consell de Ministres israelià ha votat avui a favor de disminuir les restriccions imposades pel bloqueig i permetre l'entrada de més productes d'ús civil, després de rebre nombroses crítiques a escala internacional per haver atacat el passat 31 de maig la flotilla que pretenia portar ajuda a aquest territori palestí, causant la mort de nou activistes turcs.

«S'ha acordat liberalitzar el sistema pel qual entren béns civils a Gaza (i) augmentar l'entrada de materials per a projectes civils que estiguin sota supervisió internacional», diu un comunicat oficial. Segons el responsable palestí que coordina els subministraments que arriben a la Franja, la llista de productes autoritzats inclou joguines, tota mena d'aliments, articles de papereria, estris de cuina, matalassos i tovalloles.

ES MANTÉ EL BLOQUEIG MARITIM

Tot i això, Israel manté el bloqueig marítim del territori costaner i la prohibició que s'importin materials per a la construcció, fonamentals per a la reconstrucció de Gaza a causa dels danys materials que va causar l'ofensiva que va portar a terme l'Exèrcit israelià entre desembre del 2008 i gener del 2009.

L'Estat hebreu creu que la importació sense restriccions de ciment podria permetre que Hamas l'usés per reconstruir la seva infraestructura militar. Actualment poden entrar materials de construcció per a projectes de l'ONU però en quantitats limitades.

El comunicat no especifica quins canvis hi haurà en els procediments per a la importació de productes comercials però avança que el Consell de Ministres decidirà en els pròxims dies com s'implementarà la nova política.

Israel va imposar el bloqueig poc després que Hamas guanyés les eleccions legislatives palestines del 2006 i el va endurir quan aquest grup va prendre el poder a Gaza, el 2007. Així i tot, a través dels túnels excavats a la frontera entre Gaza i Egipte entren productes de contraban, i pels quals controla Hamas, armes, segons Israel. L'ajuda humanitària arriba periòdicament a través dels passos fronterers amb Israel, però les organitzacions d'ajuda diuen que es necessita més.

Fonts diplomàtiques europees han dit que un pla elaborat per la Unió Europea juntament amb l'enviat del Quartet per a Pròxim Orient --els Estats Units, la UE, l'ONU i Rússia--, Tony Blair, insta Israel a acceptar tots els productes que s'enviïn a Gaza i interceptar només els que apareguin a la llista d'articles prohibits, en lloc de prohibir l'entrada d'una gran quantitat de béns comercials exceptuant uns pocs articles.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan Gabriel Mora, fa mes de 10 anys
I mentrestant Iran i els libanesos de Hizbollah preparen més flotilles per enviar a Gaza. Si la situació s'agreuja, Occident haurà d'abandonar el discurs ambigu i tebi i decidir quins són a la regió els seus amics i aliats.
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris