algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
18°

Les víctimes del Bloody Sunday, innocents

L'informe que ha investigat el sagnant atac a Irlanda del Nord el 1972 revela que l'actuació dels soldats britànics fou “injustificada”

Després de 38 anys d'espera, les famílies de les víctimes del Diumenge Sagnant (el Bloody Sunday) van sentir ahir per fi, per boca del primer ministre britànic, David Cameron, que els 14 manifestants morts a trets per soldats britànics a la localitat nord-irlandesa de Londonderry eren civils innocents.

Durant gairebé quatre dècades de conflicte a Irlanda del Nord, la versió oficial, fruit d'una investigació desenvolupada el 1972 per Lord Widgery i mancada de tota imparcialitat, va sostenir que els militars van respondre amb foc a l'agressió de terroristes de l'Exèrcit Republicà Irlandès (IRA).

La nova versió, rebuda per les víctimes com "la veritat" de l'ocorregut, estableix que l'actuació del Primer Regiment de Paracaigudistes va ser "injustificada i injustificable".

Cameron féu aquesta afirmació en presentar davant del Parlament el text dirigit per l'exjutge del Tribunal Suprem lord Saville de Newdigate sobre els fets ocorreguts dia 30 de gener de 1972, quan soldats britànics del Primer Regiment de Paracaigudistes dispararen contra una manifestació a favor dels drets civils al barri catòlic del Bogside.

"Va estar malament. Allò d'aquell dia mai no hauria d'haver ocorregut. El Govern és el darrer responsable de la conducta de les Forces Armades i, per això, en nom del Govern, de fet en nom del nostre país, ho lament profundament", va dir.

Mentre Cameron llegia el seu comunicat, milers de nacionalistes es concentraven en el centre de Londonderry (Derry per als catòlics) per celebrar el contingut de l'informe Saville, molt crític amb l'Exèrcit britànic i els seus comandaments a Irlanda del Nord.

A causa de la reputació de "brutalitat d'aquest regiment", diu el text, "els soldats no van haver d'entrar mai en el Bogside", opció que no va ser prevista ni pel Govern nord-irlandès ni pel britànic.

"Una vegada dins del barri catòlic, continua l'informe, "cap dels soldats no va disparar contra els manifestants en resposta a atacs amb 'bombes incendiàries o de puntes", tal com van declarar els militars, tot i saber que estaven oferint "falsos testimonis".

Una actuació sense justificació
Saville reconeix que l'IRA Oficial, una de les faccions de l'IRA amb presència a Derry, efectuà "un nombre de trets", però recalca que aquest succés no justifica la resposta dels paracaigudistes, a qui acusa d'haver obert foc abans.

Segons això, la investigació també exonera l'ara viceministre principal nord-irlandès, el republicà Martin McGuinness, qui aleshores era subcomandant de l'IRA Provisional, braç armat del Sinn Fein de Gerry Adams.
Després de la publicació de l'informe, la Fiscalia nord-irlandesa decidirà ara si algun dels soldats o comandaments militars britànics involucrats pot ser investigat o processat per aquells fets.

La durada de l'informe ha estat de 12 anys i el cost total, de 234 milions d'euros.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris