cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
23°

L'ONU aprova mesures més dures contra l'Iran

La resolució va rebre el suport de 12 dels 15 membres. El Brasil i Turquia hi varen votar en contra i el Líban s'hi va abstenir. Les noves sancions inclouen, entre d'altres, restriccions als bancs iranians vinculats amb els programes nuclears

El Consell de Seguretat de l'ONU aprovà ahir una nova ronda -i més dura- de sancions contra l'Iran per la negativa d'aturar l'enriquiment d'urani i d'obrir per complet el seu programa nuclear a la supervisió internacional. La resolució, afavorida pels Estats Units, va rebre el suport de 12 dels 15 membres del màxim òrgan, inclosos els cinc permanents, mentre que el Brasil i Turquia hi varen votar en contra i el Líban s'hi va abstenir.

Brasília i Ankara consideren que les noves penalitzacions són contraproduents i que s'ha de donar més temps a la diplomàcia, després de l'acord assolit el maig pel Brasil i Turquia amb l'Iran per intercanviar combustible nuclear.
Aquest pacte compromet l'Iran a lliurar als turcs 1,2 tones d'urani enriquit al 3,5% per recuperar, un any després, 120 quilos del material purificat en un 20% per a un reactor d'ús mèdic.

"No creim que les sancions siguin cap instrument efectiu en aquest cas, perquè el més probable és que causin el sofriment del poble iranià", afirmà l'ambaixadora brasilera a l'ONU, Maria Luiza Ribeiro Viotti, en una intervenció abans de la votació.

Per la seva banda, el representant turc, Ertugrul Apakan, va manifestar que "la declaració de Teheran ha creat una nova realitat respecte del programa nuclear iranià".

Restriccions als bancs de l'Iran
La decisió presa estableix noves restriccions en les operacions dels bancs de la República Islàmica a l'estranger si se sospita que tenen vincles amb els programes nuclears i balístics de Teheran, a més d'incrementar l'escrutini de les transaccions a l'exterior de totes les entitats financeres del país.

La resolució endureix l'embargament d'armes al país asiàtic i sanciona 3 entitats controlades per l'empresa naviliera estatal i 15 més de supervisades per la Guàrdia Revolucionària. Així mateix, reforça el règim d'inspeccions de vaixells i avions iranians.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris