cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
22°

Pla dràstic: 80.000 milions d'estalvi

L'Executiu alemany vol mesures contundents, com retallar 10.000 funcionaris i crear nous impostos, que afectaran el sector bancari i energètic

52940

La cancellera alemanya, Angela Markel, atenent els mitjans.

TOBIAS SCHWARZ

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va anunciar ahir el pla d'estalvi més dràstic en la història d'Alemanya des de la Segona Guerra Mundial per valor de 80.000 milions d'euros fins a l'any 2014. El pla preveu la supressió de 10.000 funcionaris.

"Hem d'assegurar el futur del nostre país", va explicar Merkel al terme de les dues jornades de reunió extraordinària del seu consell de ministres per detallar les mesures d'estalvi. El pla, que inclou un estalvi pressupostari de més d'11.000 milions per a l'any que ve, inclou retallades rellevants per a les carteres de Treball i Afers Socials, Infraestructures i Construcció, a més de Defensa. Això no obstant, no comporta un augment de l'IRPF ni d'altres càrregues impositives per al ciutadà, com l'IVA.

La cancellera alemanya va subratllar que, com s'havia indicat anteriorment, no es tocaran els pressuposts destinats a l'educació i la investigació i va recordar que s'incrementaran 12.000 milions d'euros aquesta legislatura. "Estam en temps durs i difícils. No ens podem permetre ja tot allò que desitjam si volem dissenyar el futur", va assenyalar la cancellera, qui, malgrat la "difícil situació del nostre país", va remarcar que se sent "optimista" i convençuda que "ho aconseguirem si aplicam les coses d'aquesta manera".

Per part seva, el vicecanceller alemany i titular d'Exteriors, Guido Westerwelle, va comentar que "hem viscut els darrers anys per sobre de les nostres possibilitats" i qualificà el paquet d'estalvi d'"ambiciós, ampli i sòlid".
El gabinet ministerial a les ordres de Merkel va acordar, així mateix, reduir fins a l'any 2014 en 10.000 el nombre de funcionaris ministerials i d'altres institucions federals, i suspendre l'augment previst el 2011 de la paga de Nadal.

Tancar els buits del sistema
Merkel i Westerwelle varen remarcar que el paquet aprovat té com a finalitat tancar els buits del sistema financer alemany amb mesures que afecten l'àrea social, però també les empreses i indústries. Així, la cancellera va revelar que entre les mesures acordades figuren la reducció de les subvencions a l'economia, la creació d'una taxa ecològica per al trànsit aeri, un impost sobre el combustible nuclear per als consorcis energètics i noves càrregues fiscals per als mercats financers.

L'ampli paquet preveu igualment la congelació de grans projectes com la reconstrucció del Palau Imperial al cor de Berlín, les obres del qual -previstes per a aquest mateix any no començaran ja abans de 2014.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tomeu Binimelis Matemales, fa mes de 10 anys
Bones notícies, si totes aquestes mesures produeixen que de una vegada per totes , es faci una reconversió en el sector del turisme, tancant la meitat de la planta hotelera i deixant només el turisme de màxima qualitat, acabarà d'una vegada per totes l'arribada indiscriminada de gent que només ve aquí a tirrar de la cadena del water i per que és gratuït, ales Balears sobren hotels, turistes i gent quer ha vingut a cercar el que no hi ha, mallorca en principi pels mallorquins!!
Valoració:1menosmas
Per Miquel Desmestre, fa mes de 10 anys
Si la totpoderosa Alenanya ha de fer aquesta animalada d'estalvi deu voler dir que o està tan malament com nosaltres o que nosaltres no estam tan malament com diuen.
De totes maneres les solucions que es volen donar per lluitar contra la crisi, són solucions liberals, i ha estat el liberalisme el que ens ha duit a aquesta mateixa crisi.
l'impressió és que ens volen fer passar pel tub, sigui com sigui... i que paguen els de sempre.
Estic vonvinçut que una altra manera de lluitar contra la crisi és possible, i no només ho pens jo.
Valoració:6menosmas
Per Es Jai de sa Barraqueta, fa mes de 10 anys
Aquesta Merkel sembla que l'única cosa que te d'angelical és el nom.
Valoració:5menosmas
Per observador, fa mes de 10 anys
Aquestes retallades a Alemanya i les futures al Regne Unit perjudicaran l'arribada de turistes. Plou damunt banyat i encara no s'albira la llum del Sol.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris