algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
21°

Israel no vol ser investigat

52934

El primer ministre Netanyahu no acceptà l'oferiment de l'ONU.

JIM HOLLANDER POOL

Israel no vol ser investigat per Nacions Unides. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, rebutjà ahir la proposta del secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, de crear una comissió internacional per investigar el sagnant assalt de dilluns a la Flota de la Llibertat, que acabà amb la vida de nou activistes propalestins que portaven ajuda humanitària a la franja de Gaza.

"He dit al secretari general de l'ONU que la investigació dels fets ha de ser conduïda de manera responsable i objectiva, que cercam altres alternatives", declarà Netanyahu en una reunió amb els ministres del partit Likud en el Govern. El primer ministre responia així a les informacions aparegudes a la premsa sobre el seu suposat consentiment a l'ONU perquè investigàs els fets a través d'una comissió multilateral presidida per l'exprimer ministre de Nova Zelanda Geoffrey Palmer, expert en Dret Marítim.

La comissió havia d'incloure experts nord-americans, un representant turc i un altre d'israelià en un afany de mantenir la màxima objectivitat i transparència possible. De fet, la participació dels Estats Units, el principal aliat d'Israel, semblava que faria acceptar la proposta, però no ha estat així. "No és vera que hagi acceptat l'oferta de verificar què va ocórrer... Hem de tractar aquest tema amb compte, alhora que protegim els interessos nacionals d'Israel i de l'Exèrcit", insistí Netanyahu sobre una conversa que tingué amb Ban Ki-Moon dissabte a la nit. "En la conversa amb Ban li vaig comunicar tota la informació que tenim sobre la conducta dels membres del grup extremista turc (l'IHH, organitzador de la flota) que fa cosat al terrorisme", afegí Netanyahu en la compareixença davant els coreligionaris.

"Li vaig dir -subratllà- que cal descobrir qui els organitzà, qui els finançà, qui els equipà i com pujaren al vaixell".
Israel sosté que el grup d'activistes que atacaren els primers comandos que abordaren el vaixell des d'helicòpters no pujaren amb la resta del passatge, sinó en un altre port. Així, no es van sotmetre a les revisions de seguretat i portaven armes blanques.

El rebuig de Netanyahu de la comissió suposa una bufetada als esforços dels Estats Units i de l'ONU per tal de solucionar la crisi i a les pressions internacionals perquè Israel aixequi el bloqueig a la franja palestina. Amb aquesta actitud, el primer ministre dóna suport al seu ministre de Defensa, Ehud Barak, que es mostrà partidari de no deixar que els seus soldats siguin investigats.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris