algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Obama arriba a Nova Orleans amb l'amenaça d'un desastre natural

El president nord-americà es desplaça a Louisiana per ser testimoni de l'impacte del vessament de cru i per pal·liar les crítiques sobre la seva gestió

El president dels Estats Units, Barack Obama, visità ahir l'estat de Louisiana per ser testimoni de l'impacte del vessament de cru al golf de Mèxic, que es va iniciar després de l'explosió el 20 d'abril d'una plataforma petrolífera i el seu posterior enfonsament, cosa que amenaça de convertir-se en la pitjor catàstrofe ecològica en la història del país. Obama va sortir amb rumb a Nova Orleans acompanyat del cap de gabinet de la Casa Blanca, Rahm Emanuel; el seu principal assessor antiterrorista, John Brennan; la consellera en temes energètics, Carol Browner, i el portaveu de la residència oficial, Robert Gibbs, entre d'altres.

Les darreres estimacions indiquen que el vessament ronda els 800.000 litres de petroli diaris, encara que Lamar McKay, president de British Petroleum als EUA, concessionària de la plataforma enfonsada, va assenyalar que és impossible predir la magnitud de la taca. El directiu va insistir que un error tècnic del mecanisme que s'hauria d'haver activat per segellar el pou explica que el petroli continuï fluint lliurement. Diversos braços robòtics treballen en el fons submarí per intentar tancar el pou.

McKay va avançar, fora d'això, que la gegantina estructura que construeixen els enginyers de la firma per contenir el vessament podria estar instal·lada en el termini de sis a vuit dies. Es tracta d'una espècie de cúpula gegant que es col·locaria sobre les fugues de l'oleoducte a través de les quals s'aboca el petroli, el qual s'acumularia dins l'esmentada cúpula i es bombaria fora, cosa que evitaria que pegàs directament a la mar. A l'espera dels resultats d'aquesta iniciativa, el secretari d'Interior d'EUA, Ken Salazar, va declarar que per aconseguir una "solució definitiva" podrien ser necessaris tres mesos. Aquesta solució implica la construcció d'un pou alternatiu a través del qual s'injectaria un líquid més pesat que el petroli, que actuaria com un tipus de tap i impediria que el cru continuàs fluint a la superfície.

Els crítics addueixen que la Casa Blanca no ha reaccionat amb prou celeritat davant el vessament de cru.
Alguns també consideren que l'abocament pot convertir-se en el Katrina d'Obama, amb referència a l'huracà que va copejar Nova Orleans el 2005 i que va llastar la popularitat del llavors president nord-americà, George W. Bush, per la lentitud oficial arran de la tragèdia. Però la secretària de Seguretat Nacional, Janet Napolitano, va restar legitimitat a aquestes crítiques i va subratllar que el Govern ha estat alerta des del primer moment. "La resposta física sobre el terreny ha estat des del primer dia com si aquest pogués ser un error catastròfic", afirmà Napolitano, qui va dir que el Govern usa tots els recursos a l'abast per minimitzar l'impacte de l'abocament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris