algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

S'activa el major pla de rescat de la història: 110.000 milions per a Grècia

UE i FMI acorden un paquet d'ajuda per als propers tres anys amb l'objectiu de calmar els mercats i donar estabilitat

118664

El canvi de guàrdia en el parlament grec d'Atenes.

YIORGOS KARAHALIS

Els ministres d'Economia de l'eurozona van acordar ahir activar el pla de rescat de Grècia, dotat amb un total de 110.000 milions d'euros per a un període de tres anys, entre 2010 i 2012, dels quals 80.000 milions seran préstecs bilaterals dels països que comparteixen la moneda única i la resta l'aportarà el Fons Monetari Internacional (FMI), Espanya hi posarà 3.672 milions d'euros el 2010 i en total, per al conjunt dels tres anys, 9.792 milions, el 12,24%, segons va anunciar la vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado.

Els ministres d'Economia van augmentar així l'assistència de 30.000 milions d'euros a la qual ja s'havien compromès per a enguany (i als quals l'FMI sumarà 15.000 milions més amb l'objectiu de salvar Grècia de la fallida, calmar els mercats i restaurar l'estabilitat de l'eurozona).

També van activar formalment el mecanisme d'assistència financera, tal com havia demanat el Govern grec el 23 d'abril, cosa que permetrà que els diners vagin arribant a Grècia a mesura que els diferents països completin els seus respectius tràmits estatals, segons explicà Salgado. Els ministres d'Economia de l'eurozona van constatar que el pla de mesures d'ajust i reformes estructurals que ha acceptat Grècia per equilibrar els seus comptes i evitar la fallida és sòlid i creïble, i constitueix, per tant, una contrapartida suficient per rebre els préstecs de la UE i de l'FMI.

Austeritat

Els grecs hauran d'afrontar dràstiques retallades en el pròxim trienni, segons el pla d'austeritat. Entre les iniciatives acordades amb el Fons Monetari Internacional, la Comissió Europea (CE) i el Banc Central Europeu (BCE), s'hi inclou la reducció del dèficit, que s'haurà de traduir en reducció de la despesa pública, cosa que afectarà el creixement amb una contracció d'un 4% del PIB el 2010, el doble del que estava previst.
Una altra mesura és la congelació de salaris durant almenys tres anys i l'eliminació de la tretzena paga per a aquells que guanyin més de 3.000 euros.

Pel que fa als jubilats, perdran la tretzena paga, si les seves pensions superen els 2.500 euros mensuals. A més, s'estableix una edat mínima de jubilació de 60 anys. Els impostos pujaran; s'augmentarà l'IVA amb dos punts addicionals; s'incrementaran els impostos sobre el tabac, l'alcohol i els combustibles i també es crearà un impost especial a les empreses amb grans beneficis. Finalment, es redueix el nombre de municipis de 1.300 a 340 per tal d'estalviar costos.

Més mesures

D'altra banda, el Banc Central Europeu va fer costat al pla aprovat per Grècia, però li va reclamar que prepari "més mesures" d'ajust en cas que siguin necessàries per complir els objectius del pla d'austeritat. El Consell de Govern (del BCE) considera que "l'ambiciós ajust fiscal i les completes reformes estructurals que preveu el programa són adequades", però troba essencial que les autoritats gregues estiguin preparades per adoptar mesures addicionals". L'autoritat monetària va assegurar també que el pla "ajudarà a restaurar la confiança i la calma en els mercats i donarà estabilitat a l'eurozona".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
Ês una piràmide financera. Un negoci per uns i els contribuents pagaran.
Valoració:-6menosmas
Per Foraviler, fa mes de 10 anys
A veure si ho he entés be: es donen 110.000 milions a Grécia per a que no gasti i sigui auster. I com pretenen reactivar així una economia? SI aquests diners s'utilitzen per pagar el deute que tenen actualment no els servirà de res, ja que tindrán un nou deute de 110.000 milions, i a més tindran sector públic tan minvat no sirà capaç d'impulsar l'economia productiva. El que aconsegueixen així es incapacitar la seva pròpia iniciativa i veurer-se lligats a la voluntat externa de la UE i el FMI. Per cert ministra Salgado les seves declaracions sobre el benefici que suposa concedir deute a Grècia son deplorables, a mi no em fa gens de gràcia dir que ens lucrarem amb els interesos del préstec sobre una població que ho està pasant realment malament
Valoració:-7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris