cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
25°

Les regionals posen Berlusconi a prova

Els italians voten entre ahir i avui en els primers comicis després dels presumptes casos de corrupció i aventures sexuals que han assetjat darrerament el primer ministre

Al voltant de 41 milions d'italians han estat cridats entre ahir i avui a votar en les eleccions regionals, provincials i municipals d'Itàlia, que s'han convertit ja en un plebiscit sobre la figura del primer ministre, Silvio Berlusconi.
De moment, ningú no s'atreveix a vaticinar fins a quin punt el Govern pot patir el desgast dels escàndols de corrupció i de sexe, dels enfrontaments amb la magistratura i de les presumptes connexions amb la màfia en què s'ha vist involucrat el primer ministre els darrers temps.

La formació que lidera, Partit del Poble de la Llibertat (PDL), i el de l'oposició Partit Demòcrata (PD), de Pierluigi Bersani, s'enfronten per a la renovació del Govern de tretze regions, onze de les quals es troben actualment a les mans de la centreesquerra des de 2005. Ahir, la participació dels votants fou del 35,4%, gairebé 7 punts per davall de les anteriors eleccions. Algunes de les regions importants, com Apúlia, Ligúria, Lazio i Piamonte, tingueren l'abstenció com a protagonista, fet que s'atribueix a la indefinició dels programes electorals i als casos de pederàstia que han esquitxat durament l'Església Catòlica i que han desviat l'atenció de l'opinió pública.

Lazio i Piamonte

En aquestes dues regions s'entaularà la principal batalla. Fins ara, ambdues es trobaven a les mans de la centreesquerra, però els analistes consideren que poden fer un gir electoral i que, sumades a Calàbria i Campània, on els sondeigs pronostiquen un canvi, Il Cavaliere podria donar-se per satisfet amb una derrota de 7 a 6, considerada una "victòria clara". Per part seva, el PD tindria assegurat el triomf a cinc regions: Emilia Romanya, la Toscana, l'Úmbria, les Marques i la Basilicata, mentre que sobre la Ligúria i Pulla hi pesa un interrogant. Pel que fa a la Lliga Nord federalista, les enquestes preveuen una tendència a l'alça a les regions del nord d'Itàlia. Altres opcions que es barallen són un 9-4, que es valoraria com un èxit de la centreesquerra, mentre que un 8-5 seria vist com una victòria tant per al PDL com per al PD.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris