cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

El papa demana perdó pels abusos

Benet XVI reconeix, en una carta sense precedents, que sent “vergonya i remordiment” pels casos de pederàstia de les diòcesis d'Irlanda. El pontífex anuncia una investigació, mentre que les víctimes afirmen estar decebudes

El papa demana perdó. Benet XVI es va disculpar ahir amb les víctimes d'abusos sexuals per part del clergat a Irlanda i va anunciar una investigació formal de la Ciutat del Vaticà a les diòcesis i als seminaris irlandesos afectats per l'escàndol. Les accions del papa entorn de les diòcesis i els seminaris d'aquest país europeu han estat les mesures més concretes preses des que una onada de casos d'abusos esclatàs en les darreres setmanes a Irlanda, Alemanya, Àustria i Holanda.

Tanmateix, aquesta resposta ha estat rebuda amb decepció per les víctimes. En una carta sense precedents, dirigida a la gent, als bisbes, als capellans i a les víctimes d'abusos a Irlanda, el pontífex expressa la seva "vergonya" pels casos de pedofília. "Heu patit molt i, sincerament, ho lament (...) Exprés obertament la vergonya i el remordiment que tots sentim per això", diu en la missiva. "Només puc compartir el dolor i el sentit de traïció que molts de vosaltres heu experimentat en conèixer aquests actes criminals i pecaminosos i la manera com les autoritats irlandeses els varen afrontar", hi afegeix.

Ara bé, Benet XVI no ha tractat el tema de les nombroses crides per fer una reestructuració de l'Església irlandesa i no va dir que els bisbes implicats en l'escàndol haurien de renunciar als seus càrrecs eclesiàstics. És sobre això que els afectats han expressat la seva profunda decepció. "Sentim que la carta no aconsegueix abordar les preocupacions de les víctimes", va dir Maeve Lewis, dirigent del grup One in Four. Maeve va indicar que l'escrit papal se centra molt limitadament en els capellans irlandesos sense reconèixer la responsabilitat de la Ciutat del Vaticà.

"No hi ha res en aquesta carta que suggereixi que existeix qualsevol nova visió de lideratge a l'Església catòlica", va comentar el representant del grup. De fet, hi afegí que hauria d'haver abordat la destinació de la cúpula eclesiàstica a Irlanda, encapçalada pel cardenal Sean Brady, el qual esperen que renunciï. Precisament, Brady no va voler fer referència a les paraules publicades pel pontífex. "Acull de bon grat aquesta carta", es va limitar a afirmar.

Per part seva, el president de la Conferència Episcopal alemanya, Robert Zollitsch, afirmà que la pastoral feta pública pel papa Benet XVI és també un avís per a Alemanya, mentre que el cardenal de Viena, Christoph Schonborn, assegurà que la missiva conté "la claredat esperada i desitjada". Les víctimes d'ambdós països estan, però, decebudes.•

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris