cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
22°

Sarkozy, derrotat pels socialistes en les regionals franceses

L'elevadíssima abstenció, superior al 50 per cent, passà factura a la UMP del president francès, que s'enfronta a una prova de foc abans de la carrera presidencial del 2012 amb la popularitat molt baixa

117004

Sarkozy i Carla Bruni anaren junts a votar.

POOL

Les previsions no varen fallar i la primera ronda de les eleccions regionals franceses, amb una abstenció que superà el 52 per cent, va servir ahir per donar ales al Partit Socialista, que s'imposà a la Unió de Forces Populars (UMP) de Nicolas Sarkozy. Un total de 44,2 milions de ciutadans estaven cridats a les urnes i just el 48% hi anaren. Segons els sondejos la formació que lidera Martine Aubry (PS) hauria obtingut un 30% dels vots, per davant de l'UMP del president francès, que just arreplegà el 26,7% per cent dels sufragis. Els ecologistes es consoliden com a tercera força, per davant del Front Nacional de Le Pen, amb percentatges del 12,3 per cent i del 12 per cent, respectivament, molt per davant del Front d'Esquerres, amb el 6,2%.

Tots els pronòstics apuntaven que el partit de centredreta de Sarkozy (que no es presentava de candidat), seria el gran derrotat als comicis, però els analistes ja coincidien anit que tota la classe política havia resultat perdedora perquè havia estat incapaç de mobilitzar els francesos que mai no s'han interessat gaire per les consultes regionals. En aquests comicis els ciutadans trien, d'entre 252 llistes, els 1.880 consellers que gestionaran les regions durant els propers quatre anys. La segona i definitiva volta es farà diumenge.

Prova de foc

El cert és que aquestes eleccions regionals són la darrera gran prova abans de la carrera presidencial del 2012. I han tingut lloc en un moment en què la desocupació ha escalat el 10,1 per cent, les finances públiques estan en una situació complicada i la imatge d'home d'acció del president s'ha vist desgastada per les disputes internes i diferències danyoses sobre qüestions que han anat des de la immigració als elevats salaris dels executius. Per això, el diari Liberation apuntava en un editorial, dissabte, que "poques vegades unes eleccions regionals han estat tan nacionals".

Mal moment

Encara que el president no participà directament a la campanya electoral, seguint la tradició que el cap de l'Estat queda al marge del xoc polític diari, el seu índex de valoració personal per part dels ciutadans, actualment al voltant del 36 per cent, no ajuda gens el seu partit. Sigui com sigui, Sarkozy, que anà a votar ahir en un exclusiu districte de París de la mà de la seva dona, Carla Bruni, en un moment en què els rumors apunten a les respectives infidelitats matrimonials, té clar que impulsarà el seu controvertit conjunt de reformes del sistema de pensions i judicial, com si els resultats d'ahir no anassin amb ell. "En eleccions regionals, conseqüències regionals. A eleccions nacionals, conseqüències nacionals", afirmà. En la mateixa línia s'expressà el primer ministre, François Fillon, que relativitzà els resultats i apuntà que no es poden entendre en clau d'eleccions nacionals perquè la participació ha estat molt baixa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris