cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Tensió a Geòrgia per una falsa guerra

El país quedà trasbalsat arran d'un reportatge fictici de televisió en què afirmava una nova invasió per part de Rússia

Geòrgia es va "despertar" ahir esvalotada per un incident ocorregut dissabte, quan el canal de televisió Imedi va informar d'una nova guerra amb Rússia. La notícia va estremir el país i va disparar les tensions amb la separatista Ossètia del Sud. N'hi havia pocs que s'imaginassin que l'anunciada guerra era una invenció de la cadena de televisió. I quan arribaren els desmentiments centenars de ciutadans indignats van protestar davant la seu de la cadena que havia sembrat el pànic en informar sobre el nou conflicte bèl·lic amb Rússia, i sobre la mort el president georgià, Mijail Saakashvili, assassinat en el transcurs del conflicte.

Tot va començar quan Imedi, el canal oficialista, anuncià en un "reportatge especial" que l'Exèrcit rus havia envaït Geòrgia, igual que en la guerra d'agost de 2008, i que els combats es desenvolupaven a 30 quilòmetres de Tiflis.
El reportatge va incloure un comunicat sobre la presumpta mort del president Saakashvili i el seu posterior "desmentiment" i l'anunci d'una mobilització diplomàtica a Occident i del pas de l'oposició georgiana per aconseguir el poder.

Després de mitja hora d'aquestes informacions, el programa televisiu va reconèixer que havia enganyat l'audiència amb la presentació d'una ficció d'una nova crisi militar amb Rússia i va reunir a l'estudi un grup de politòlegs per debatre la hipotètica situació. La difusió del programa va coincidir amb un dels freqüents talls de les línies telefòniques a Geòrgia, fixes i mòbils, fet que va contribuir a augmentar el pànic entre la població.

Infarts

El servei d'emergències mèdiques van enregistrar un brusc augment dels casos d'infarts i desmais entre la població durant l'emissió del citat programa, i altres canals de televisió van haver de tranquil·litzar la població. Fins i tot en les zones veïnes d'Ossètia del Sud i d'Abkhàzia, l'altra regió separatista, l'impacte va ser notable i molts dels seus habitants es van apressar a evacuar els familiars residents a prop de la frontera. I en aquest context, el president de Geòrgia, Mijail Saakashvili, va defensar ahir el fals reportatge, ja que va al·legar que "el director de la invasió del 2008 continua escrivint el guió, que s'assembla molt al que vàrem veure ahir per televisió", digué. L'emissió, afegí, "està enormement a prop del que pot passar, un cop s'hagin fet les eleccions locals del maig".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris