nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
24°

Un sisme deixa a Turquia 51 morts

El terratrèmol, de 6 graus, tingué lloc a la regió oriental d'Elazig i, a més de les víctimes, causà una setantena de ferits. Els danys personals han estat conseqüència del fràgil material amb què estan construïts els habitatges

116634

Un grup de veïns afectats cerquen entre les pedres esfondrades.

OMER FANSA

Un terratrèmol de 6 graus de magnitud en l'escala de Richter va sacsejar ahir la regió oriental turca d'Elazig, on causà la mort de 51 persones i en deixà 70 de ferides.
Segons l'Institut Sismològic d'Istanbul, el tremolor es va produir a les 02.32 (GMT) i l'epicentre es va registrar a prop de la ciutat del poble de Basyurt.

Els sismògrafs en detectaren unes 40 rèpliques i els experts indicaren que encara se'n podrien percebre algunes més. Les escoles a les províncies d'Elzaig i Tunceli varen quedar tancades.

El dispositiu d'emergència va incloure l'enviament d'helicòpters i la Mitja Lluna Vermella va habilitar 20 cases prefabricades, 230 tendes de campanya i dues cuines de campanya per atendre els qui havien perdut els habitatges i es preparaven per afrontar al ras una nit freda.

L'alt nombre de víctimes ha estat atribuït per experts i per les autoritats a la feblesa de les construccions de tova que hi ha en aquesta regió de l'est de Turquia. El primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, va declarar des d'Ankara que no va ser el terratrèmol en si, sinó el tipus d'edificacions, el que va acabar amb la vida d'aquestes 51 persones. Sobre això, el professor Miktad Kadioglu, especialista en gestió de desastres naturals, va explicar a una televisió local que les teulades de les cases de tova cuita al sol són molt fràgils després d'absorbir l'aigua i la neu de l'hivern. Les advertències del primer ministre són, de fet, una constant a Turquia d'ençà del terratrèmol que el 1999 devastà la regió del Màrmara, va afectar Istanbul i va causar 18.000 víctimes mortals.

L'amenaça dels terratrèmols

Un recent informe del Col·legi d'Enginyers Civils va alertar que un fort tremolor en les proximitats de la metròpoli eurasiàtica podria provocar l'ensorrament de milers d'edificis i unes 150.000 morts i avisava, a més, que moltes edificacions certificades com a prova de terratrèmols no resistirien un sisme de gran intensitat. "No puc imaginar quantes víctimes hi hauria hagut si haguéssim tingut aquí un terratrèmol com el de Xile. No s'ha fet gaire per enfortir els edificis a Istanbul des de 1999", va declarar a una televisió nacional un veí de la ciutat. A part del terratrèmol que ha sacsejat Elazig, altres sismes de 3,7 i 3,8 graus es van deixar sentir a diferents zones de Turquia, amb la qual cosa creixia la por sobre l'arribada del temut "gran" terratrèmol a Istanbul.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris