cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

De la Vega demana a Chávez «respecte» per a la justícia espanyola

La vicepresidenta ha subratllat que tant Zapatero com Moratinos han demanat col·laboració al Govern de Veneçuela

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha demanat aquest divendres a Hugo Chávez «respecte» per a la justícia espanyola, però ha confiat que les autoritats de Veneçuela col·laboraran per «aclarir» les acusacions que apareixen en la sentència del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, que denuncia una presumpta col·laboració del Govern veneçolà amb ETA i les FARC.

«Crec que els problemes se solucionen des d'aquesta col·laboració necessària, i sempre des del respecte a causa de les institucions, a la nostra justícia, al nostre país, perquè només el que respecta és respectat», ha assenyalat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on diverses de les preguntes han estat dirigides a la sentència de Velasco.

Zapatero i Moratinos

La portaveu de l'executiu ha negat que el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, Miguel Angel Moratinos, hagin dirigit missatges diferents al Govern de Veneçuela, al qual se li ha demanat «col·laboració, informació i explicacions» sobre aquest tema. De la Vega ha relatat que des del primer moment en què el Govern espanyol va conèixer la sentència, ho va posar en coneixement «immediatament» del Govern veneçolà «verbalment» per «lleialtat institucional» i per posar en marxa amb les autoritats d'aquest país «tots els mecanismes de cooperació jurídica per aclarir els fets».

«El missatge ha estat clar sense cap mena de dubte. La justícia espanyola és independent i les autoritats veneçolanes han de col·laborar per aclarir uns fets molt greus, en què Espanya, però no tinc cap dubte que també Veneçuela, estem interessats a aclarir», ha afegit De la Vega, qui ha rebutjat que l'executiu hagi actuat amb tebior. La vicepresidenta ha precisat que la sentència no s'ha enviat encara formalment a Veneçuela, ja que l'assessoria jurídica del Ministeri espanyol d'Afers Estrangers i de Cooperació l'està estudiant perquè «planteja inicialment alguna qüestió que cal resoldre». «Es un tema complicat», ha afegit i ha assenyalat que segons el parer del Govern espanyol la sentència presenta «algunes qüestions que requereixen de l'examen minuciós i precís per part de l'assessoria jurídica».

Una vegada analitzada «la correcció del procediment», ha afegit De la Vega, «es donarà el tràmit adequat des del punt de vista de les normes de la cooperació i convenis internacionals que tenim subscrits amb Veneçuela». «Això no significa que no puguem pel que fa als indicis, el contingut que apareix en aquesta resolució, treballar amb el Govern de Veneçuela per aclarir un fet que creiem que cal aclarir i que tenim interès a aclarir», ha afegit.

De la Vega s'ha mostrat convençuda que els dos Executius «cooperaran per aclarir els fets perquè no pot ser d'una altra manera, perquè aquestes són les regles de l'Estat de Dret i del funcionament de la cooperació internacional». Fonts del Govern espanyol han confiat després de la roda de premsa que aquest assumpte s'hagi aclarit abans de la pròxima cimera de la UE amb Amèrica Llatina i el Carib, prevista per a mitjans de maig a Madrid, i a la qual estan convidats tots els presidents llatinoamericans i caribenys.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris