nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Estat de setge a Hondures

El Govern de facto de Micheletti suspèn les garanties constitucionals i tanca dos mitjans de comunicació afins al deposat Zelaya. També adverteix el Brasil de la fi de la immunitat de la seva legació

39108

Militars hondurenys custodien els carrers de la capital.

OSWALDO RIVAS

El Govern interí de Roberto Micheletti ha radicalitzat la seva actitud dins i fora d'Hondures amb la suspensió de les garanties constitucionals durant 45 dies i la decisió de no admetre funcionaris internacionals. Així mateix, ha advertit el Brasil de la fi de la immunitat de què gaudia la seva legació. Aquestes mesures, segons el decret que les ha fet efectives, restringeix les llibertats de circulació i expressió i prohibeix les reunions públiques, entre altres. El decret ordena, a més, el desallotjament de tota institució pública presa per manifestants, el tancament de mitjans de comunicació que "ofenguin la dignitat humana, els funcionaris públics o atemptin contra la llei" i la detenció de persones que siguin considerades sospitoses. El deposat president d'Hondures, Manuel Zelaya, va denunciar en declaracions a Radio Globo que aquest decret és "una barbaritat que indigna, que molesta".

Precisament poques hores després d'aquestes declaracions de Zelaya, el Govern de facto tancava dilluns aquesta emissora i el canal 36 de televisió, dos mitjans de comunicació afins al deposat president. Així, efectius de la Policia i militars van clausurar els mitjans complint una disposició de la Comissió Nacional de Telecomunicacions.
Per la seva banda, el ministre brasiler de Defensa, Nelson Jobim, va descartar l'enviament de tropes per protegir la seva ambaixada a Tegucigalpa, assetjada pels militars hondurenys des que Zelaya és a la delegació diplomàtica com a "hoste oficial". "Això no és possible. No podem entrar amb forces en un país estranger tret que li declarem guerra, la qual cosa és inviable. La solució és exclusivament diplomàtica", va afirmar Jobim.
El president brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva, va advertir que "no accepta cap ultimàtum d'un govern colpista", en referir-se al termini donat per l'Administració de Roberto Micheletti perquè el Brasil defineixi l'estatus de Zelaya.

Espanya, sense representants

Els dos funcionaris no diplomàtics de l'Ambaixada espanyola a Hondures, als quals el Govern de Micheletti va negar l'entrada al país, han tornat a Espanya, en espera que prosperin les gestions empreses per permetre'n la tornada i la de l'ambaixador Ignacio Rupérez. El ministre d'Exteriors, Miguel Àngel Moratinos, declarà que el president de facto "dirà que no reconeix l'ambaixador d'Espanya, però l'ambaixador està reconegut pel Govern democràticament triat" d'Hondures.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris