nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

Alemanya i Portugal no canvien d'statu quo

Alemanya i Portugal decideixen demà el seu futur polític. Ambdós països estan cridats a unes eleccions legislatives que, ara per ara, no presenten gaire incògnites. Els darrers sondejos vaticinen un còmode triomf dels socialistes portuguesos i de la dreta alemanya, liderada per Merkel

L'electorat alemany i portuguès decidiran demà si tornen a donar suport als actuals governs d'esquerra (al país lusità) i de centredreta (els germans).

Les enquestes publicades ahir, darrer dia legal per a la campanya electoral, no auguraven grans canvis en el panorama polític d'ambdós països.

Ara bé, la situació és més complexa a Alemanya. Si bé tothom dóna per fet que Angela Merkel repetirà al capdavant del govern de Berlín, el gran dubte resideix a saber quins seran els seus socis de govern.

Angela Merkel ja ha deixat clares les preferències, que passen per governar amb els librelas de l'FDP. Els sondejos els ofereixen el 33 i el 14% dels vots, respectivament.

La gran il·lusió dels socialdemòcrates del SPD, que es mouen en el 25% d'intenció de vot, passa perquè els liberals optin finalment per fer-hi una coalició. El líder dels liberals, Guido Westerwelle, ha rebutjat els cants de sirena procedents de les fileres socialdemòcrates i ja ha advertit que no els donaran suport. Darrere aquesta decisió es troba la incomoditat que als liberals els suposaria compartir govern no amb l'SPD, sinó amb els Partit dels Verds. I és que els ecologistes -amb un 10%- serien la tercera pota necessària d'aquesta coalició semàfor (en referència als colors identitaris de les formacions: verd, roig i groc).

Descartada la presència de verds i liberals en el mateix paquet (a causa de les desavinences en matèria fiscal i mediambiental), són dues els altres possibles pactes. Possibles... i improbables.

Evidentment, la primera s'emmarca en el camp de l'esquerra: SPD i els verds, si es junten amb Die Linke (L'esquerra). El partit d'Oskar Lafontaine, però, encara crea recels entre els socialdemòcrates, els quals abandonà a causa de la deriva neoliberal de l'SPD de Gerard Schröder .

Ara bé, aquesta mena de cordó sanitari que apliquen als apestats de Die Linke caurà pel seu pes quan sigui del tot necessari. De fet, l'SPD ja governa a la ciutat de Berlín amb excomunistes i verds. Un assaig que s'extrapolarà, aviat, a l'àmbit nacional.

Moltes menys sopreses preparen les eleccions de Portugal, país antagònic a Alemanya. Menys industrializat i situat al sud d'Europa, els portugals renovaran la confiança en l'actual primer ministre, José Sócrates. El PS assumeix que perdrà vots, però no el Govern. I és que manté a l'esquerra un espectre polític consolidat i a l'alça entre el Bloco d'Esquerdes i el Partit Comunista. Junts assoleixen el 18% dels suports dels portuguesos. Tanmateix, cal recordar que Portugal és un país bicefàlic, ja que optaren pel candidat de la dreta, Anibal Cavalho, a la presidència de l'estat.

La campanya electoral no ha destacat més que per les divergències sobre la connexió de l'AVE entre Lisboa i Madrid, que els conservadors rebutgen.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris