algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Pittsburgh i el nou ordre mundial

L'hegemonia del G8 sembla que arriba al final i les economies emergents auguren la consolidació del grup dels vint, que s'alça com a garant de la recuperació econòmica global

En una petita i desconeguda localitat, Pittsburgh, aquella ciutat del Ketchup en la qual va néixer el pintor Andy Warhol, allà s'ha consolidat el G20 com a grup de referència global, en detriment del G8.

El nou estatus del G20, un grup que es creà en l'àmbit ministerial després de la crisi asiàtica de 1999, culmina un llarg procés de demandes del puixant món en desenvolupament que reclamava un organisme més representatiu de l'estructura econòmica mundial.

El Grup dels Vint -que engloba els països del G8 més les principals economies emergents- és, des d'ara, el "principal fòrum econòmic global", segons la decisió adoptada pels caps d'Estat i de Govern de l'organisme durant la seva cimera de dos dies en aquesta ciutat de Pennsylvania.

El protagonisme renovat reflecteix un nou ordre econòmic mundial en el qual països emergents com la Xina, l'Índia i el Brasil s'han convertit en actors molt més importants, sobretot arran de l'actual crisi financera global, amb epicentre als països rics.

Al seu torn, el Grup dels Vuit (els EUA, el Canadà, el Japó, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, França i Rússia) perdria l'etiqueta de club exclusiu.

Lloc de denùncia

L'altra "novetat" del dia va ser la denúncia efectuada per part dels presidents dels EUA, França i el Regne Unit sobre una instal·lació nuclear secreta localitzada a l'Iran, fet que consideraren que representa "un desafiament directe" a la comunitat internacional. En aquest sentit, van exigir de manera taxativa inspeccions internacionals "exhaustives".

En una compareixença davant els mitjans abans que començàs la sessió, els líders van assegurar, en un llenguatge inusualment dur, que l'Iran ha de cooperar amb les inspeccions "per complet i de manera substancial".

"Aquesta planta aprofundeix la creixent preocupació sobre l'Iran, que refusa respectar les seves responsabilitats internacionals", va sostenir el president Obama, qui va recordar que "no és el primer cop que l'Iran oculta informació".

L'ONU: Poca tensió

D'altra banda, l'assemblea general de l'ONU, inaugurada aquesta setmana a Nova York, sembla desenvolupar-se en un nou clima de compromís que preval sobre el multilateralisme en els conflictes internacionals. El 64è període de sessions finalitza dilluns, amb intervencions de Perú, Mèxic, Cuba i l'Equador.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris