muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Arrenca la cimera del G20

Els mandataris dels països més rics es reuneixen a Pittsburg per tractar les solucions de la crisi. Segons els primers esborranys, les mesures d'estímul fiscal continuaran durant el 2010

Les accions anticrisi continuaran en la mateixa línia. Les primeres economies del món i els principals països emergents que formen el G20 mantindran durant tot el 2010 les mesures d'estímul fiscal que varen prendre després de l'esclat de la crisi econòmica. Això indica el primer esborrany de les conclusions a les quals han arribat els caps d'Estat i de Govern aquests dies en la cimera monotemàtica iniciada ahir a Pittsburg, a la qual l'Estat espanyol assisteix com a convidat. El document no especifica amb quina intensitat es mantindran aquests plans d'estímul, que es van traduir en la injecció de centenars de milers de milions d'euros en doblers públics. El text, que han ultimat els col·laboradors dels líders, no fa menció a la proposta europea de sancionar els bancs que paguin primes excessives als seus directius, una pràctica que molts veuen com una de les causes de la conjuntura actual perquè afavoreix la generació de riscos per obtenir beneficis a curt termini.

Això no vol dir que no hi pugui haver finalment un acord en aquesta matèria, sinó que es discutirà al màxim nivell. En tot cas, la proposta no té l'entusiasme dels Estats Units, més partidaris que els bancs augmentin les reserves de capital per fer front als perills financers. La cimera de Pittsburgh, que es desenvolupa en una tradicional ciutat industrial que aspira a reconvertir-se en el referent verd del país, començà anit, enmig d'unes fortes mesures de seguretat, amb una recepció del president Obama i dos sopars paral·lels en què presidents i ministres de Finances abordaren l'agenda de la reunió.

Com sempre succeeix en les reunions del G20, molts col·lectius antiglobalització fan sentir per exigir més accions als líders mundials. Fins i tot ahir es produïren càrregues i enfrontaments antre manifestants i Policia. Cal destacar, però la campanya engegada per l'ONG Intermón Oxfam a l'Estat espanyol, en què demana al G20 un compromís ferm en la lluita contra la pobresa. Segons denuncia l'entitat, cada minut s'hi enfonsen 100 persones arreu del món. "En el temps que empren els líders per sopar, centenars d'individus entren a engreixar la llista de pobres", asseguraren.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris