muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Camins distanciats per a un mateix fi

La Conferència sobre el canvi climàtic deixà veure les diferències entre països rics i emergents. Mentre que uns plantejaven solucions, els altres reclamaven abolir els deutes contrets

La Conferència de l'ONU sobre canvi climàtic va reflectir ahir les profundes diferències que separen els països rics, que plantegen metes ambicioses de reducció de gasos contaminants, i dels emergents, que els reclamen que assumeixin financerament el deute històric per danys a la naturalesa. La conferència va ser un acostament amb vista a la Cimera de Copenhaguen de desembre.

Emergència ambiental

Davant el que tota la comunitat internacional considera una "emergència ambiental", les propostes presentades pels presidents de França i Bolívia, Nicolas Sarkozy i Evo Morales, respectivament, van ser un bon exemple dels diferents enfocaments. Sarkozy va reclamar la creació d'una organització mundial del medi ambient per desenvolupar un dret internacional en una matèria, tan respectada, va dir, com el del comerç. Per altra banda, Morales va proposar un tribunal de justícia per a delictes mediambientals que investigui governs i empreses que van contaminar el medi ambient.

Pel que fa als Estats Units, el seu president, Barack Obama, va reconèixer que el seu país ha tardat a actuar, però va destacar que l'Administració "ha fet més per promoure una energia neta en els darrers vuit mesos que en qualsevol altre moment de la nostra història", amb mesures com nous estàndards per al consum dels vehicles, va afegir el president nord-americà.

El 0,7% de Zapatero

Per la seva banda, el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va suggerir que els països industrialitzats destinin una nova partida del 0,7% del PIB a cooperació en matèria de desenvolupament tecnològic i investigació per lluitar contra el canvi climàtic. La Xina, l'Índia -dos dels països més contaminants- i el Brasil van liderar el grup d'emergents que volen més compromisos amb fons públics dels rics per ajudar-los a reduir les seves emissions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris