nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

Obama abandona l'escut antimíssils a Europa i l'enfoca cap a l'Iran

El president nord-americà confirmà ahir que la seva Administració centrarà els esforços a “protegir els EUA i els seus aliats” de l'amenaça de Teheran

Els EUA abandonen el polèmic projecte de crear un escut antimíssils en el cor d'Europa. El president nord-americà, Barack Obama, confirmà ahir que la seva Administració abandonarà els plans d'instal·lació d'un ampli escut a l'est d'Europa aprovat per l'Administarció Bush el 2007, i promet a canvi un sistema de defensa més fort i ràpid per protegir els aliats dels Estats Units contra qualsevol amenaça de l'Iran. En un breu anunci, Obama assegurà que després de les anàlisis fetes per Intel·ligència nord-americana s'havia pres la decisió de no construir els interceptors de míssils a Polònia i aixecar un sistema de radars a la República Txeca, una mesura que podria alleugerir les tensions amb Rússia però faria reviure els temors d'una influència renaixent del Kremlin.

"La millor manera per promoure de manera responsable la nostra seguretat i la dels nostres aliats és desplegar un sistema de defensa de míssils que respongui millor a les amenaces que enfrontam, que utilitza tecnologia ja provada i és efectiva en cost", va dir Obama. Així, el màxim dirigent nord-americà es va comprometre a impulsar "un nou sistema" de defensa antimíssils per contrarestar les amenaces de possibles atacs amb armes de curt i mitjà abast per part de l'Iran "capaços d'assolir a Europa", l'amenaça més "immediata" a la qual s'enfronten els Estats Units i els seus aliats. "La nostra nova arquitectura de defensa a Europa proporcionarà defenses més fortes, més intel·ligents i més ràpides a les Forces Armades americanes i els aliats d'Amèrica", assegurà.

Obama explicà que la decisió final s'ha pres després d'encarregar a la seva Administració una revisió "completa" de l'anterior programa de defensa antimíssil per al Vell continent i seguint "les recomanacions unànimes" tant del secretari de Defensa, Robert Gates, com el cap de l'Estat Major Conjunt, Mike Mullen, "para reforçar les defenses americanes davant atacs balístics". En aquest sentit, Gate explicà mínimament les mesures inicials que es prendran per al desplegament de vaixells proveïts del sistema Aegis amb interceptors de míssils SM-3, fabricats per l'empresa Raytheon. De la mateixa manera el vicepresident de l'Estat Major Conjunt, James Cartwright, indicà que el Pentàgon preveu mantenir tres vaixells a tota hora al voltant de la Mediterrània i el mar del Nord per protegir "àrees d'interès", sense descartar la possibilitat d'"augmentar" la quantitat d'aquestes naus a la regió en cas necessari. La defensa nord-americana fa costat a Europa i es gira així cap a l'Iran.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris