lluvia ligera
  • Màx: 12°
  • Mín: 10°
11°

La fam afecta ja més de mil milions de persones

Amb menys de l'1 per cent de les mesures econòmiques invertides per salvar el sistema financer, milions de persones podrien haver resolt el seu patiment

El Programa Mundial d'Aliments (PMA) va advertir ahir que el nombre de persones que passen gana al món ha superat enguany, per primera vegada en la història, els 1.000 milions. La directora del PMA, Josette Sheeran, va xifrar la quantitat de famolencs en 1.020 milions i va alertar que el flux d'ajuda humanitària se situa actualment en "un mínim històric". "Enguany tenim més persones famolenques que mai", va assenyalar Sheeran, que va posar èmfasi que "moltes persones es desperten (al món) i no disposen ni d'un plat per menjar". Segons el parer de la responsable de l'organisme humanitari de l'ONU, aquesta situació constitueix una "recepta per al desastre" i resulta "crítica per a la pau, la seguretat i l'estabilitat en molts llocs del món". La vulnerabilitat de moltes persones, va explicar Sheeran, s'ha agreujat per "dues tempestes que han coincidit i que estan copejant": la crisi financera internacional i l'encariment dels aliments.

Crida al G8 i al G20

A més, la directora del PMA va fer una "crida urgent" al Grup dels Vuit (G-8) -els set països més industrialitzats i Rússia- i el Grup dels Vint (G-20) -els països més rics i emergents-, perquè aturin un problema que requereix més que "solucions a llarg termini". Sheeran va avisar que el Programa Mundial d'Aliments afronta "un greu dèficit pressupostari", ja que enguany només ha rebut 2.600 milions de dòlars (1.779 milions d'euros) d'un total de 6.700 milions (4.585 milions d'euros) necessaris per donar menjar a 108 milions de persones a 74 països. La directora del PMA va remarcar que, amb "menys de l'1% cent" de les injeccions econòmiques que han fet els governs per salvar el sistema financer global, es podria resoldre la calamitat de milions de persones que són víctimes de la fam. Malgrat les adversitats, Josette Sheeran considera que "es pot derrotar la gana", tot i que aquesta victòria només s'assolirà "quan el món es prengui el tema de la gana seriosament".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
Demagògia.
Per exemple l'estat espanyol necessita importar quasi un milion de toneladas de cereales i la energia corresponent, o sigui que el manjar que produex no ès suficient.
Per conseguir aquest deficit de cereals i llegum se haurian de cultivar més de 500.000 hectàreas (1'4 vegadas Mallorca).
No ès question de doblers, ès question que ja no hi ha terras cultivables i també no hi ha logista per fer arribar el menjar.
El set miliions de emigrants que tenim a l'estat espanyol llevan la energia i el manjar a altres, entre vint i setanta milions que no han emigrad.

Valoració:0menosmas
Per T.S.F., fa mes de 11 anys
L'ostentació hauria d'estar castigada i penalitzada, si cada vegada que un millonetis fes alarde del que s'ha gastat en tal o qual cosa li fessin pagar un tant per cent de lo que diu que ha gastat i es destinés a pal.liar la fam i la misèria dels pobres i necessitats, segur que deixarien de fanfarronejar.
Ja massa gent necessitada i es vergonyós l'ostentació que fan d'altres.
Valoració:1menosmas
Per cremantdièsel, fa mes de 11 anys
Idò, de la mà invisible de n'Adam Smith a la fam mundial. Conseqüències del sistema capitalista: mil milions de persones en el món dormen pensant en quin caprici es compraran al dia següent, si un Porsche Cayenne, o una raqueta de pàdel o uns levi strauss, i d'altres mil milions es desnutreixen i moren de fam. I ara que m'expliquin els neocons i neoliberalistes... què és això? La selecció natural? Fa falta una teoria política valenta i una societat molt diferent a l'actual per a solucionar aquests problemes. Veneram públicament a en Vicens Ferrer, i després en lo privat passam del món i anam a viure bé. I l'estat, què en pensa de tot això? Quin món més egoïsta.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris