muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

L'Iran ja té ministra

El Parlament de la República Islàmica aprova 18 dels 21 ministres proposats per Ahmadinejad i Vahid Dastjerdi serà la primera iraniana que ocupa una cartera, en concret la de Sanitat

110402

Marzieh Vahid Dastjerdi ès la dona cap de la Sanitat iraniana.

ABEDIN TAHERKENAREH

El Govern de Mahmud Ahmadinejad comença una nova legislatura amb canvis significatius. El Parlament iranià aprovà ahir la designació de la primera ministra del país. De les tres dones que aspiraven a entrar en l'Executiu, només ho ha aconseguit la de Sanitat, Marzieh Vahid Dastjerdi, ja que la de Benestar i Seguretat Social, Fatemeh Ajorlou, i la d'Educació, Sousan Keshavarz, han estat rebutjades juntament amb el nominat per al Ministeri d'Energia, Mohamad Aliabadi. La Cambra també va donar suport a Massoud Mirkazemi com a responsable de la cartera de Petroli i va anomenar titular de Defensa Ahmad Vahidi, cercat per l'Argentina per un atac contra un centre jueu.

De fet, la designació de Vahidi com a responsable de Defensa ha estat la més polèmica. L'Argentina ha condemnat la decisió i acusa el nou ministre d'estar implicat en un atemptat amb bomba efectuat el 1994 a Buenos Aires contra una mutualitat jueva, en el qual varen morir 85 persones, mentre que Teheran ha negat repetidament qualsevol relació amb aquest atac. Malgrat la ratificació parlamentària dels càrrecs, els diputats no acceptaren tres dels 21 ministres de gabinet proposats per Ahmadinejad després de la seva controvertida reelecció del juny.

El resultat de la votació suposa així un revés limitat per al president ultraconservador, que també va veure el 2005 com el Parlament reutjava quatre dels seus primers candidats. El cap d'Estat té tres mesos per presentar nous aspirants que substitueixin els refusats pel cos legislatiu. Ara que cada vegada es parla menys dels esdeveniments posteriors als comicis presidencials, han tornat a sorgir les tensions entre Teheran i les potències occidentals pel programa nuclear iranià. Així, Ahmadinejad va rebutjar ahir la possibilitat que es posin càstigs al seu país per aquest motiu i va recalcar que Teheran ha presentat al grup 5 + 1 una sèrie de suggeriments sobre el tema. "Ja ningú no pot imposar cap sanció a l'Iran", va assegurar el president en unes declaracions recollides per l'agència de notícies oficial iraniana, IRNA. Teheran "acull totes les qüestions (de debat), però estam més centrats en el paquet que hem proposat", va afegir amb referència a uns plantejaments no especificats sobre els quals les autoritats iranianes han parlat durant mesos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris