nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Merkel, impassible després del dur cop rebut en els comicis regionals

La cancellera alemanya va perdre la majoria a dues regions en les eleccions prèvies a les generals de dia 27 de setembre. Es planteja fer un canvi d'aliat polític i pactar amb el Partit Liberal Demòcrata

La cancellera alemanya, Angela Merkel, entra en la darrera etapa de la campanya per a les generals i ho fa amb la impassibilitat que la caracteritza. La "dolorosa caiguda de vots" soferta diumenge, quan la seva Unió Cristianodemòcrata (CDU) va perdre la majoria absoluta a dues regions, sembla ser "l'expressió del descontent amb el Govern de gran coalició", com va valorar la mateixa Merkel. "La fase calenta de la campanya comença ara", va declarar en la compareixença de premsa al costat dels líders dels lander (regions). L'actual cancellera va ratificar així que el seu objectiu és guanyar els comicis i governar en aliança amb els liberals per sortir de la coalició amb les socialdemòcrates, que, segons ella, han fet efecte en el seu electorat.

La influent política va reiterar en aquest sentit que, a parer seu, "quedarà clar que un govern entre la CDU i el Partit Liberal (FDP) és la millor opció per a temps de crisi econòmica global".Impedir aquesta constel·lació és, sens dubte, la meta de l'aspirant socialdemòcrata i ministre d'Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, que va celebrar amb eufòria la pèrdua de les darreres majories absolutes registrada per la CDU a Sarre i Turíngia. "La cursa és oberta. Ahir va quedar clar que els sondeigs són suposicions i que la decisió ve després, amb els electors", sentencià el president del Partit Socialdemòcrata (SPD), Franz Müntefering, repetint així la màxima de campanya d'Steinmeier.
Sigui com sigui, allò cert és que els veritables triomfadors de les regionals varen ser els grups petits, ja que tant els liberals (FDP) com els Verds i l'Esquerra van millorar els resultats. Tanmateix, ahir la cancellera volgué llevar importància a aquestes "petites victòries" perquè aquest és també un país de bipartidisme polític, on aquest tipus de formacions no sol tenir pes en unes generals. Ni tan sols es qüestionà les valoracions del SPD, ja que, segons considerà, els percentatges d'aquest grup no són "els normals d'una força que aspira la Cancelleria".

Canviar d'estratègia?

De fet, l'alemanya està molt segura de si mateixa. Tant que, aliena a les crítiques, va rebutjar de totes totes un enfocament més agressiu amb vista a les generals del pròxim 27 de setembre. De moment, el seu avantatge és de dos dígits respecte del Partit Socialdemòcrata, segons els darrers sondeigs. Ara queda per veure si, en cas de vèncer, Merkel apostarà per un nou "matrimoni" amb el centredreta, és a dir el Partit Liberal Demòcrata, o, per contra, continuarà amb la "gran coalició" amb l'SPD.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris