nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

“Duc sang africana a les venes”

El president nord-americà, Barack Obama, va fer referència als seus avantpassats kenyans en la seva primera visita al continent africà. Augurà un futur de bones relacions i col·laboració

"Duc sang africana a les venes i la història de la meva família reflecteix les tragèdies i els triomfs del passat de l'Àfrica". El president dels Estats Units, Barack Obama, va mostrar ahir, una vegada més, l'expectació que aixeca al seu pas, fins i tot (o més que mai) al continent africà.

En una "emotiva" compareixença davant els parlamentaris ghanesos, assegurà que "l'Àfrica juga un paper fonamental en un món interconnectat" i volgué destacar la rellevància que els països en vies de desenvolupament tindran durant el segle XXI.

"L'actualitat d'aquest segle estarà formada no només pel que succeeix a Roma, Moscou o Washington, sinó pel que s'esdevé a Accra, també", explicà el polític durant el discurs oficial de la seva primera i breu visita a un país de l'Àfrica subsahariana.

"La vostra prosperitat pot expandir la d'Amèrica; la vostra sanitat i seguretat poden contribuir a la de la resta dels països; i la força de la vostra democràcia pot ajudar el desenvolupament dels drets humans per a gent de tot el món", va dir.

Pel governant nord-americà, l'Àfrica és un aliat essencial dels EUA "per poder forjar el futur que volem per als nostres fills", encara que precisà que ambdues parts han de carregar amb la mateixa responsabilitat.

Va elogiar en particular el progrés de Ghana, un país que, segons va afirmar, "mostra una cara de l'Àfrica que en moltes ocasions és ignorada per un món que només veu les tragèdies o la necessitat de caritat".

"El poble de Ghana ha treballat molt dur per estabilitzar la democràcia a través de transicions pacífiques d'un govern a l'altre malgrat que els resultats electorals hagin estat molt ajustats", reivindicà el demòcrata amb referència als comicis presidencials del país del desembre passat, en els quals va vèncer l'actual mandatari, John Evans Atta Mills, per un marge escàs.

Obama, d'ascendència kenyana, sorprengué en anunciar que la primera visita oficial a l'Àfrica subsahariana seria a Ghana, i no a Kenya, com s'esperava, una decisió que es basà, segons el Govern dels Estats Units, en el seu desig de premiar el país per l'estabilitat democràtica dels darrers anys.

"Portarà temps i esforç, i hi haurà sofriment i contratemps, però us promet una cosa: Estats Units serà amb vosaltres", sentencià Obama, qui també assegurà que el seu país farà costat a tots els esforços dirigits a condemnar criminals de guerra.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris