nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

Brussel·les conservarà les empremtes de tots els estrangers que entrin a la UE

Preveu la creació d'un registre d'entrades i sortides i un sistema d'autorització prèvia del viatge

91628

Franco Frattini durant l'anunci d'ahir a Brussel·les.

EFE.

La UE preveu controlar els estrangers que entrin al seu territori mitjançant un conjunt de mesures presentades ahir per la Comissió, amb la intenció de gestionar els fluxos migratoris, tallar la immigració il·legal i lluitar contra la delinqüència. Encara que caldrà esperar entre 5 i 7 anys perquè el sistema es posi en marxa, tal com explicà ahir el vicepresident de l'Executiu comunitari i responsable de Justícia, Franco Frattini, una vegada que s'iniciï inclourà un registre d'entrades i sortides de viatgers i un sistema d'autorització prèvia de cada viatge en el qual cada ciutadà quedarà 'fitxat' mitjançant la presa d'empremtes.

Per Frattini, aquestes mesures representen «la futura arquitectura de la gestió de les fronteres europees». En roda de premsa, Frattini estimà que «cal ser dur en la protecció de la seguretat, que és un dret fonamental dels nostres ciutadans, i garantir la llibertat de moviment i la protecció de les dades de les persones honestes que vénen de fora de la UE».

Brussel·les proposa crear un registre electrònic centralitzat d'entrades i sortides de viatgers estrangers, que inclourà dades biomètriques, informació sobre el lloc, data d'entrada i durada autoritzada de l'estada. El registre transmetrà alertes a tots els països membres quan un immigrant depassi el seu límit, segons Frattini, que espera frenar amb aquesta iniciativa el principal canal d'immigració a la UE.

Per als viatgers considerats com a freqüents, la Comissió proposa registrar-ne les dades permanentment, per exemple, a través de l'iris. Així mateix, Frattini assenyalà que existiria un col·lectiu de viatgers «honestos» que no han abusat abans dels seus visats, que presentaria proves que disposen de suficients mitjans de subsistència o que tendrien un passaport biomètric, per exemple.D'altra banda, Brussel·les proposa un sistema d'autorització electrònica de viatge, de tal manera que qualsevol persona que vulgui viatjar a Europa es registri prèviament en internet per verificar si hi ha alguna alerta sobre ells.

Les propostes de l'Executiu comunitari detallades per Frattini esperen llançar el debat sobre aquestes qüestions amb els diferents estats membres, el Parlament i els sectors afectats. Després d'aquestes discussions, Brussel·les presentarà els seus projectes a partir de l'any que ve, amb la qual cosa el sistema podria funcionar en un termini «de 5 a 7 anys».

La UE s'assembla amb aquestes iniciatives a les ja existents a Estats Units, on prenen empremtes i una fotografia a tots els viatgers estrangers. De fet, Washington ja planteja que en un futur es recullin les empremtes dels deu dits de les mans. A més, tant Austràlia com els Estats Units disposen d'autorització electrònica, en el cas americà, previ pagament de l'usuari en un futur.

En aquest context, el ministre d'Afers Exteriors espanyol, Miguel Àngel Moratinos, afirmà que el Govern «ha liderat» en els darrers dos anys i mig un canvi «total» en les polítiques d'immigració tant a l'Estat com a tot Europa. Respecte a les iniciatives de Brussel·les conegudes ahir, Moratinos subratllà que l'Estat vol que hi hagi un control de seguretat millor, però al mateix temps tan respectuós com sigui possible amb la dignitat de les persones».

«Aquests nous mètodes es discutiran, debatran i s'adaptaran a l'àmbit de la Unió Europea. Sempre hem volgut mantenir aquesta unitat europea i ho continuarem fent», conclogué Moratinos.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris