cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 15°
15°

Més de 300.000 nins soldats són reclutats a tot el món per lluitar en conflictes armats

Un informe de l'ONU alerta sobre «l'expansió del fenomen» a països com l'Iraq, l'Afganistan o Tailàndia

Nacions Unides creurque entre 250.000 i 300.000 nins han estat reclutats per combatre en conflictes per tot el món, en una clara violació de la llei internacional, encara que el nombre exacte de nins soldats que es troben lluitant actualment a tot el món és massa difícil de conèixer. Un nin o nina soldat és qualsevol persona menor de 18 anys que forma part de qualsevol tipus de força o moviment armat, ja sigui regular o irregular, en qualsevol condició. Alguns d'aquests nins lluiten en primera línia, altres són usats com a espies, missatgers, guardians, servents o esclaus sexuals.

Els nins són segrestats al carrer, trets de les aules o camps de refugiats.Molts són forçats a sortir de les seves cases a punta de pistola. Alguns s'han unit de manera «voluntària» davant la desintegració de les famílies a causa del conflicte, les condicions de pobresa i la caiguda de serveis socials bàsics. Els reclutadors solen enviar aquests nins a camps d'entrenament al costat dels adults perquè rebin adoctrinament militar. Després de diverses setmanes d'entrenament són utilitzats en primera línia de foc com a esca.

La representant especial del secretari general, Ban Ki Moon, per al tema, Radhika Coomaraswamy, expressà l'esperança que el Consell de seguretat prengui una decisió per actuar en resposta de les dades recollides a l'últim informe de Ban sobre els nins i els conflictes armats.Els menors són reclutats per grups a l'Afganistan, Burundi, el Txad, la República Centrafricana, Colòmbia, República Democràtica del Congo (DRC), Birmània, el Nepal, les Filipines, Somàlia, el Sudan, Sri Lanka i Uganda, segons l'informe.

Tot i així, no s'han conegut casos recents de reclutament infantil a la Costa d'Ivori, on les diferents parts en conflicte prenen mesures per identificar i alliberar els nins afectats per rehabilitar-los. Sierra Leona i Libèria, països que solien tenir els majors índexs de reclutament de nins, tampoc no es troben als annexos de l'informe, descrit per Coomaraswamy com una «llista de la vergonya».L'informe crida l'atenció sobre les inquietants tendències que exacerben el problema i inclouen el properós vincle entre els camps per als interns desplaçats i el reclutament de nins.

A més, Coomaraswamy va expressar la seva preocupació sobre els moviments fronterers al Sudan i al Txad, així com la detenció de nins a Burundi, l'Iraq i l'Afganistan. Els atacs a escoles són «un nou fenomen» que afecta l'Afganistan, l'Iraq i Tailàndia.Així mateix, la representant especial ca ressaltar els ja existents precedents legals decretats pel Tribunal Penal Internacional de La Haia per acabar amb la impunitat d'aquests crims, els qual inclouen ordres d'arrestament que foren dictades contra cinc importants membres de l'Exèrcit d'Uganda pel delicte de reclutament de nins.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris