algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 16°
21°

El progressista Tadic aconsegueix la reelecció a Sèrbia, segons un sondeig

Els resultats són decisius per determinar l'opinió sobre Kosovo

La segona tornada de les eleccions presidencials a Sèrbia va concloure ahir a les 20.00 hores locals amb el tancament dels 8.481 col·legis electorals, després de 13 hores de votació sense que es registrassin incidents d'importància. S'esperava un total de participació del 67 per cent, segons el CESID, que indicà que aquesta era l'afluència més alta registrada en unes eleccions a Sèrbia des de les de l'any 2000, quan fou derrotat el règim del líder autoritari Slobodan Milosevic.

El candidat proeuropeu Boris Tadic va vèncer, amb el 50'5 per cent dels vots, en la segona tornada de les eleccions presidencials, segons la primera estimació de l'ONG Centre per a les Eleccions Lliures i la Democràcia (CESID). Segons el CESID, que insisteix que «cal ser molt cautelós i esperar unes estimacions final», el seu rival Tomislav Nikolic, candidat euroescèptic i prorús, disposa del 47'9 per cent dels sufragis.

El Partit Democràtic (DS) de Tadic també assegura tenir una estimació similar. El Partit Radical Serbi (SRS), de Nikolic, per contra, assegura que el seu candidat porta el 49'45 per cent dels vots davant Tadic, amb el 48'75, després del recompte de l'11 per cent dels sufragis.

Les eleccions d'avui són considerades crucials per aclarir si Sèrbia seguirà pel curs cap a la Unió Europea (UE), pres l'any 2000 després de la caiguda del règim autoritari de l'exlíder Slobodan Milosevic. Les eleccions a Sèrbia es van celebrar en el moment en què Kosovo es preparava per proclamar la seva independència, en coordinació amb els Estats Units i la Unió Europea, dels quals esperen ser reconeguts, sense el vistiplau del Consell de Seguretat de l'ONU i malgrat la rotunda oposició de Sèrbia.

A Sèrbia han augmentat en els últims mesos les reticències cap a la UE per l'actitud favorable de molts països europeus a la independència de Kosovo. El reformista Tadic, líder del Partit Democràtic (DS), antic periodista, professor universitari i psicòleg, gràcies a la seva imatge moderada i la seva inclinació per les solucions de consens, ha guanyat el títol del polític més popular del país.

No obstant això, l'augment del nacionalisme a Sèrbia pel problema de Kosovo havia elevat també les possibilitats que el seu gran rival s'imposàs a les urnes, la qual cosa hagués resultat crucial per al futur de Sèrbia i per a la província de Kosovo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris