nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
26°

Israel reconeix «errors greus» en la gestió de la guerra del Líban

Olmert surt indemne de l'informe sobre el fracàs contra Hezbol·là

El primer ministre israelià, Ehud Olmert, sortí ahir gairebé indemne d'un informe sobre la guerra del Líban de 2006 que es limita a assenyalar en abstracte els «errors greus» comesos en la gestió política i militar del conflicte.

La guerra, que des del 12 de juliol i fins al 14 d'agost de 2006, enfrontà l'Exèrcit israelià amb la milícia xiïta libanesa Hezbol·là, fou una «gran oportunitat perduda» que «Israel inicià i acabà sense resultar-ne clarament victoriós», afirmà el president de la comissió que ha realitzat l'informe, Eliyahu Winograd, que evità responsabilitzar directament Olmert d'aquest fracàs.

«Una organització paramilitar de pocs milers d'homes resistí setmanes a l'Exèrcit més potent de l'Orient Pròxim sense que l'Exèrcit hi aportàs una resposta efectiva», recordà Winograd a Jerusalem. El president de la comissió precisà que els «errors greus» en els àmbits «polític i militar» es produïren tant en la «presa de decisions», com per la «absència d'un pensament estratègic» i de «protecció del front intern».

«La imatge global de la guerra és el resultat d'una gestió deficient en els àmbits polític i militar i la seva interconnexió, o d'una actuació deficient de l'Exèrcit o una preparació deficient d'Israel», digué. Olmert sortí més malparat de l'informe preliminar de la comissió, presentat per abril de 2007, que el responsabilitzava del «fracàs» de la guerra. A més de preservar el futur d'Olmert com a líder de l'Executiu, l'informe sembla foragitar el fantasma d'una retirada del Partit Laborista de la coalició governamental, liderada per la formació Kadima.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris