cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 20°
20°

Gaza queda a les fosques a causa del bloqueig israelià, que ja dura 4 dies

L'única central elèctrica de la Franja hagué de ser aturada en exhaurir el seu combustible

99990

Uns infants encenen espelmes en una protesta a la ciutat de Gaza.

La principal elèctrica de Gaza inicià ahir el procés d'apagat a causa de l'escassetat de combustible, després que divendres el Govern israelià ordenàs el bloqueig de la Franja. Es calcula que un milió de persones es veuran greument afectades per la falta de subministrament, una cosa que, des de Jerusalem, insisteixen que s'evitaria amb la supressió dels llançaments de coets des de la Franja a territori israelià.

En aquest sentit, un portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers assenyalà que el tancament de la planta elèctrica és innecessari i es tractaria d'una propaganda efectista «exagerada».

Després de diversos dies d'incursions constants a Gaza, el Ministeri de Defensa israelià ordenà divendres el tancament de tots els accessos al territori controlat per Hamàs, de manera que tan sols es permetrà l'encreuament en «casos humanitaris» prèviament aprovats pel cap del Departament, Ehud Barak.

Aquesta mesura també afecta els subministraments bàsics, i ahir el vicepresident de l'Autoritat Energètica Palestina a Gaza, Kanaan Abeid, explicà la primera gran conseqüència d'aquest bloqueig. «No està arribant combustible i no en tenim reserves», lamentà.

A més, si persisteix la falta d'electricitat, aquesta podria incidir també en altres necessitats bàsiques, com l'arribada d'aigua o menjar. «La gent està comprant compulsivament perquè tem que els productes desapareguin de les prestatgeries aviat», indicà Jihad Abu Anwar, propietari d'una botiga d'ultramarins de la Franja, en declaracions a la cadena Al Jazira.

Al temor alimentari s'afegeix també el sanitari. El ministre de Sanitat d'Hamàs, Basim Naeem, expressà ahir la seva por per un col·lapse dels centres i la falta de mitjans amb què atendre els pacients.

Pel seu costat, l'ONU ja havia advertit dels efectes de la decisió d'Israel.

Des del Ministeri israelià d'Exteriors s'havia alertat les autoritats de Gaza que si desitgen recuperar les condicions anteriors per al territori de la Franja, la solució passa per interrompre el llançament de coets contra objectius en l'altre costat dels controls.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris