muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

EUA demana a Musharraf el final de l'estat d'excepció i eleccions

Vol que es respectin drets fonamentals com la llibertat de premsa

Estats Units va posar baix avís ahir el president de Pakistan, Pervez Musharraf, amb la visita de l'enviat John Negroponte, que li va demanar el final de l'estat d'excepció i que abandoni el comandament de l'exèrcit, encara que no necessàriament la presidència, per celebrar eleccions lliures.

Negroponte, vicesecretari d'Estat, va arribar divendres a Islamabad i es va reunir en les casernes de l'Exèrcit amb el general Musharraf i amb l'home que sembla destinat a succeir-lo al capdavant de les tropes, l'actual «número dos» de l'Exèrcit, general Ashfaq Pervez Kiani. Encara que Musharraf, que havia declarat l'estat d'excepció el passat dia 3 de novembre, ja havia conversat per telèfon amb George Bush, Negroponte és fins al moment el funcionari més alt que posa els peus al Pakistan des d'aquesta data.

I el seu missatge ha estat molt clar: Musharraf ha de posar fi a l'estat d'emergència com més aviat millor, abandonar la direcció de l'Exèrcit i respectar drets fonamentals com la llibertat de premsa. En visita de dos dies, Negroponte va lligar un aviat abandonament de la direcció de l'Exèrcit per part de Musharraf amb la celebració d'unes eleccions legislatives, previstes per a dins de set setmanes, en una atmosfera lliure, justa i imparcial.

Almenys de paraula, Musharraf ja havia accedit prèviament a treure's l'uniforme abans de finals d'aquest mes, després d'anunciar que les eleccions legislatives tindrien lloc abans del 9 de gener de 2008.

El que el general no ha fet encara és posar una data per al final de l'estat d'excepció, malgrat les crítiques internacionals per la mesura i la immediata reacció de les forces opositores, que han dut a terme protestes d'intensitat desigual. Negroponte va treure a col·lació la preocupació dels Estats Units per la vigent crisi política que viu el Pakistan, i va demanar la posada en llibertat de tots els opositors i activistes detinguts en virtut de les lleis de l'estat d'excepció.

Simbòlicament, Negroponte va parlar per telèfon a la seva arribada divendres amb l'ex primera ministra Benazir Bhutto.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris