algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
15°

ZP promet durant la Cimera a Xile invertir en un Fons per a l'Aigua

Chávez titlla Aznar de «feixista» i càrrega contra la patronal espanyola

El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, anuncià ahir a la XVII Cimera Iberoamericana la creació d'un «Fons per a l'aigua» i comprometé ajuda espanyola per un import mínim de 1.500 milions de dòlars per als pròxims quatre anys. En la seva intervenció davant del ple de la Cimera, acompanyat pel rei Joan Carles, Zapatero confià que altres països i organitzacions s'afegeixin a aquest Fons, que tindrà com a objectiu complir els objectius del mil·lenni a la regió iberoamericana i reduir a la meitat per al 2015 el nombre de persones sense accés a l'aigua potable a la regió. A Iberoamèrica, recordà, encara 58 milions de persones no tenen accés a l'aigua potable i 138 milions viuen sense accés a sanejaments adequats, principalment comunitats rurals i indígenes.

De la seva banda, el president de Veneçuela, Hugo Chávez, tornà a marcar la nota discordant. El cap d'Estat aprofità la seva intervenció en el fòrum per qualificar l'expresident del Govern espanyol José María Aznar de «vertader feixista», mentre carregà contra la Confederació d'Organitzacions Empresarials d'Espanya per formar part de l'«oligarquia empresarial» que va donar suport al cop d'Estat d'abril del 2002.

El Govern espanyol es limità a recordar al president de Veneçuela que els països amics es parlen «en to ponderat i respectuós», encara que no dubtarà d'expressar el seu «malestar» a la representanció veneçolana. Chaves arribà a Xile, país amfitrió, sembrant polèmica, en afirmar que no comparteix el lema principal del fòrum, la cohesió social, ja que ell prefereix la «justícia social». En el seu discurs davant dels caps d'Estat i de Govern d'Iberoamèrica, va insistir que» Veneçuela sempre insistirà en la discussió del model, dels projectes nacionals per arribar a aquest projecte gran nacional per a la nostra Amèrica».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris